Sámson és Delila 3 – ön- és társismeret, egyén és világ sorsa

, ,

Bírák 16,4–31

 

Erősségeim és gyengeségeim

  • Önismeret és társismeret, tulajdonságok és fejlesztő stratégiák
  • Intelligencia: önismereti, egzisztenciális

 

Mik voltak Sámson erősségei, és mik a gyengéi? Gyűjtsétek össze a tulajdonságait csoportosítva.

Minek köszönheti a győzelmeit? Miért lehetett húsz éven át Izráel bírája? Mi vezetett a bukásához? Hogyan kerülhette volna el? Mi vezetett utolsó hőstettéhez?

 

Saját életünkben sem árt, ha ismerjük erősségeinket és gyengéinket. Feladat- és problémahelyzetben így választhatunk igazán jó stratégiát. Bátran építhetünk az erősségeinkre, ami sikerélményt ad, és még inkább bátorít. Okosan elkerülhetjük a gyengéinket, s ha van elég energiánk, fejleszthetjük is azokat.

De mik az erősségeink és mik a gyengéink? Tisztában vagyunk-e vele? A gyerekek végezzék el az alábbi feladatokat:

Egy írólapot hosszában megfelezve írd össze azokat a tulajdonságokat, amelyeket erősségednek vagy gyengeségednek tartasz.

Válaszd ki azokat a tulajdonságaidat, amelyekre érdemes építeni

  • ●   a tanulásban,
  • ●   az ismerkedésben, kapcsolattartásban,
  • ●   a sportban, testedzésben,
  • ●   a szórakozásban,
  • ●   a családi, gyülekezeti feladatokban, stb.

Gondold végig, milyen stratégiával tudsz ezeken a területeken előrehaladni. Mit kell elkerülnöd, hogyan védheted ki a kudarcot? Miben kell magadat fejlesztened? Kitől kérhetsz ehhez segítséget?

Mindezeket 3-4 fős kis „bizalmi” körökben megoszthatjátok egymással, közösen megbeszélhetitek. Lehet, hogy a társaid, barátaid valamit másképp látnak, másképp értékelnek, mint te. Hallgasd meg őket is.

Források:

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

 

 A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Bírák kora menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .