Sámson és Delila 2 – sokat mondó technikák, képek, mozgások, dalok

, ,

Bírák 16,4–31

 

Papírfűzés, foltszövés

  • A szövés elvének megismerése és alkalmazása papírmunkával
  • Intelligencia: vizuális-térbeli

 

Sámson és Delila történetében fontos szerepet játszik a szövőszék, mint az egyik próbatétel kelléke. Egyben azt is mutatja, hogy kéznél levő, mindennapi asszonyi munkaeszköz volt a házban. A fonal, cövek, vetélő, szövedék szavak mind a szövés folyamatához tartoznak, amiről ma már kevés fogalma van a gyerekeknek. Érdemes ezért a szövés elvét megismertetni velük, aminek lényege, hogy a váltakozva kereszteződő szálak egybefüggő felületet alkotnak.

Legegyszerűbb ezt papírcsíkok egymásba szövésével modellezni. Erre épült a korábban népszerű papírfűzésnek nevezett technika, amihez ma is kapható fűzőlap készlet. Ám a gyerekek számára sokkal motiválóbb, ha egyszerű formát párhuzamosan bemetszünk, majd színes papírcsíkokkal szőjük be a foltot. Itt egy halformán figyelheted meg a foltszövés lépéseit.

A témához jobban illő formák lehetnek:

Bármilyen egyszerű forma hasonló módon beszőhető, és rajzzal kiegészíthető, pl.: emberalak, malom, ház, oszlop, stb. De a kész rajzon is kialakíthatunk szövött felületeket. (Horváthné, 107-109)

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

 

 A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Bírák kora menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .