Mózes házassága

2Móz 2,15–25

Mózes házassága Isten szabadító kegyelmének egyik eszköze. Hiszen hogyan is maradhatna ott a pusztában a felkészülés 40 évében egyedül, cél nélkül. Szüksége van egy befogadó családra, s egy bölcs tanácsadóra apósa személyében, aki mindig csak akkor szól, ha szükséges. Akkor viszont szava Mózes számára Isten tanácsadása.

Áldás lehet egy ilyen házasság, melyben az ember a „kapott családban” csodálatos embereket ismerhet meg! Itt is világosan láthatjuk, hogy a házasság sosem önmaga célja! Mindig egy nagyobb terv része, Isten gondviselésének egyik eszköze, hogy életünk célját, hivatását megtalálhassuk. Úgy kapjuk társunkat, hogy vele való közösségünkben örömmel tudjunk haladni a kitűzött cél felé.

Furcsa módon Cippóra nem a választott nép tagja – s Isten vezetésével mégis valódi jó feleséggé lehet, aki családjától is elszakad azért, hogy férjével együtt Izráel minden nyomorúságát hordozza. Ő maga metéli körül gyermekét, hogy Isten előtt „tisztává” tegye (2Móz 4,18–26). A körülmetélés volt a tisztasági szövetség, melyet Ábrahám kötött Istennel – s minden (férfi)utóda magán hordozza jelét. Ez különbözteti meg a többiektől, és Isten szövetségére emlékezteti őket egész életükben.

Cippóra megértette, Isten hova állította őt, s tudott Mózes szolgatársa is lenni, egy hatalmas nép vezetésében.

Az igazi férfi számára a házasság: misszió, az asszony számára: kultusz.

Ravasz László

© Fodorné Ablonczy Margit – Bölcsföldi András: Maradjanak szívedben, Parakletos Könyvesház, 2024

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .