Ki vannak választva az engedelmességre

1Pét 1,1–2

Péter apostol egy egész gyülekezetnek írja azt, hogy ki vannak választva az engedelmességre. Mit jelent ez a kegyelmes megkülönböztetés? Mindenkinek annyit, amennyit megért belőle. Ha úgy értem, akár minden is lehet számomra. Az engedelmességnek nincs mértékegysége. Amit én értettem meg, azt nekem kell megtennem.

A Szentháromság Isten együttműködése munkál abban, hogy az engedelmesség kifejeződhessen:

Az Atya elrendelte – azaz gondviselése, kegyelme által úgy rendezi a dolgokat előre nekünk, hogy legyen esélyünk az engedelmességre. Ez minden véletlenséget kizár, előre elkészített helyzetek vannak (ApCsel 8,26–40).

A Lélek megszentelő munkája – azaz figyelmeztetése, amikor hajlanék a rosszra, vagy bátorítása, amikor végre észreveszem a jó lehetőséget. Sok-sok előkészítő munka sokféle igével, igehirdetéssel, készségek kialakítása olyan dolgokban, melyek mind az engedelmességet munkálják az eljövendő feladatra.

Jézus vérével való meghintés – azaz a bűnbocsánat biztosítása, mely a magunk alkalmatlan voltáról való meggyőződést segíti, s megment minden önigazulástól.

Nehéz a tisztelet kifejezése az engedelmességben? Mégis hosszú távon az egyetlen lehetőség a belső békességre.

Az emberben levő képességek nagyobbak, mint ahogyan ő azt tudja, és a lehetőségek, amelyeket Isten neki adhat, hatalmasabbak, mint álmodná.

C. H. Spurgeon

© Fodorné Ablonczy Margit – Bölcsföldi András: Maradjanak szívedben, Parakletos Könyvesház, 2024

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .