39. Csodálatos gyógyulás

, , Életkorok:  alsós, felsős, 
Képesség területek:  gondolkodtató, logikai feladat, drámajáték, élménypedagógia, mozgásos játék, képalkotás, vizualitás, 
Szervezési formák:  hittanóra, csendesnap, 
Tudomány területek:  módszertani segédanyag, 
Multimédia:  film, 
  • Alapige: Jairus lánya: Márk 5,21–24 és 35–43
  • Intelligenciatípus: Logikai-matematikai, kapcsolati, testi-mozgásos, természeti, vizuális-térbeli
  • Tevékenység: Történetkövetés: szereplők reakciói hangulatjelekkel; mozgás akadálypályán, emberi „akadályokon” keresztül; animáció készítése

 

Emoji-kíséret (Logikai-matematikai, kapcsolati)

Minden gyerek kapjon öt írólapot, és lehetőleg vastag filccel vagy zsírkrétával rajzolják rájuk egyenként a következő hangulatjeleket:

Vidám 😊, szomorú ☹, síró 😢, csodálkozó 😲, haragos 😠

 

Osszuk ki a csoportban a szerepeket: Jairus, Jairus szolgája, Jairus felesége, tanítványok, tömeg, siratóasszonyok. Mindenkinek jusson valamilyen szerep! Olvassuk fel a történetet, miközben a gyerekek mindig emeljék fel azt a hangulatjelet, amit a rájuk kiosztott szereplő érezhet a történet adott pontján.

 

Jairus útja Jézushoz (Testi-mozgásos, természeti, kapcsolati)

Jairusnak, bár elöljáró volt, mégsem lehetett könnyű a tömegen keresztül eljutnia Jézushoz. Ezt a helyzetet szimbolizálhatja a „lézerfolyosó”, amelynek elkészítése nem túl bonyolult, hiszen elég a csíkokra vágott krepp-papírt celluxszal a falra erősíteni a képen látható módon.

Kevésbé látványos, de erősebb megoldás, ha bútorok, csövek között zsineget hurkolunk át és feszítünk ki hasonló módon. Szabad téren mindezt természetes tereptárgyak, ágak, fatörzsek között is megoldhatjuk.

A gyerekeknek úgy kell átjutni a folyosón, hogy ne érjenek hozzá a „lézercsíkokhoz”, tehát a krepp-papírokhoz vagy zsineghez. Akármilyen furcsa, de ezt a játékot még az ifisek is élvezik!

Forrás

Ezek után eljátszhatjuk Jairus „átjutását” a tömegen keresztül Jézushoz úgy, hogy a csoportból kiválasztunk egy Jairust, akinek a terem egyik sarkából a másikba kell eljutnia. A többiek lesznek a tömeg, akik „akadályt” képeznek: egyénileg, vagy közösen olyan alakzatot vesznek fel, amin nehéz lesz Jairusnak átjutni. Fontos, hogy az „akadály” nem mozoghat játék közben, és más eszközt (pl. székeket) sem használhatnak.

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Távol és közel menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .