11-1. Felhőkuckó

, Életkorok:  óvodás, alsós, 
Képesség területek:  nyelvi feladat, játék, természetismeret, ön- és társismeret, kapcsolat, ének, zene, ritmus, képalkotás, vizualitás, 
Szervezési formák:  óvodai foglalkozás, csendesnap, tábor, 
Tudomány területek:  természettudomány, művészetek, módszertani segédanyag, 
Multimédia:  online szöveg, hanganyag, kézműves oldal, 
  • Bibliai történet: Zsoltárok 65,10–11; 104,13–14; 135, 6–7; Ézsaiás 55,10
  • Intelligenciatípus: Természeti, verbális-nyelvi, kapcsolati, zenei-ritmikus, testi-mozgásos, vizuális-térbeli
  • Tevékenység: Találós kérdés megfejtése, beszélgetés a páraképződésről, kísérletek megfigyelése; meseolvasás/hallgatás, beszélgetés; vers- és dalhallgatás, hangutánzó játék, versmondás ritmizálva; téri felhő- és esőmodell készítése

 

Páralakoma (Természeti, verbális-nyelvi)

Olvassuk fel vagy mondjuk el a gyerekeknek az alábbi találós kérdést (Miklya Zsolt bibliai találósai közül):

 

Magasan száll, mégis bárány,
pedig nincs gyapjú a hátán.
Párafüvet lakomázik,
ha meghízik,
könnyeitől minden ázik.

 

Ki találta ki, mi az? Miről lehet kitalálni, hogy felhőről van szó?

Miért nevezhetjük báránynak a felhőt? Milyen felhők vannak még? (pl. pehelyfelhő, fátyolfelhő, gomolyfelhő, lepelfelhő, esőfelhő, zivatarfelhő)

Mit legel a felhőbárány? Tudjátok-e, mi az a pára?

Mikor hullik a felhőbárány könnye?

 

A víz a melegtől párolog, pára lesz belőle. Elvegyül a levegőben, amiben mindig van pára. Néha látszik is, de legtöbbször láthatatlan. Csak akkor látjuk, ha lehűl, és pici cseppecskékbe gyűlik. Például télen, amikor a meleg levegőt kileheljük. De ilyen páracseppecskékből áll a köd is reggel, amikor lehűl a levegő. És páracseppecskéből keletkeznek a felhők is fent a magasban, ahol hűvösebb van.

 

Végezzünk el pár egyszerű kísérletet a pára megfigyelésére:

  • Előzetesen tegyünk hűtőszekrénybe üres üvegpoharakat, amit most vegyünk elő. Leheljünk bele a pohárba többször, és figyeljük meg, milyen párás lesz az üvegpohár. Mintákat is rajzolhatunk bele az ujjunkkal, mint télen a párás ablakra. A gyerekek is kipróbálhatják a párapohár játékot.
  • Csináljunk miniesőt: Forraljunk vizet vízforralóval, majd vegyük le a forraló tetejét. Helyezzünk a nyílásra átlátszó üvegtányért, és figyeljük, ahogy bepárásodik, majd annyi víz gyűlik ösze rajta, hogy el is csöppen. Emeljük fel a tányért, és rázzuk/csurgassuk le róla a vizet.

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Kuckóév menüpont alatt.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .