10. Aki nem hajt térdet

, Életkorok:  , alsós, felsős, ifis, 
Képesség területek:  nyelvi feladat, játék, ön- és társismeret, kapcsolat, 
Szervezési formák:  hittanóra, csendesnap, ifjúsági alkalmak, 
Tudomány területek:  teológia, exegézis, módszertani segédanyag, 
  • Alapige: Eszter 3
  • Intelligenciatípus: Verbális-nyelvi, kapcsolati, önismereti, egzisztenciális
  • Tevékenység: Érvek gyűjtése csoportmunkában; beszélgetés a tiszteletadás formáiról, értéklista; naplóírás, reflexió szerephelyzetben

 

Mordokaj segítségével sikerült leleplezni a királyi udvarban egy összeesküvést, és a folytatásban azt olvassuk: „Ezek után nagy méltóságra emelte Ahasvérós király az agági Hámánt, Hammedátá fiát, és feljebb tétette a székét a körülötte levő összes vezető emberénél.” Tehát nem Mordokaj kapott jutalmat, hanem az agági Hámán. Hogy miért, azt a történetből nem tudjuk meg. Az sem derül ki pontosan, hogy vajon miért nem hajtott térdet Mordokaj a főméltóságra emelt Hámán előtt. A gyerekek mit gondolnak erről, ha hallják vagy olvassák a történetet?

 

Miért nem hajolt meg? (Verbális-nyelvi, kapcsolati)

Kis csoportokban olvassák el a gyerekek Eszter könyve 3. részét, és vitassák meg, gyűjtsenek érveket amellett, hogy Mordokaj miért nem hajolt meg Hámán előtt. A közösen gyűjtött érvek alapján fogalmazzanak meg szóban vagy írásban egy érvelést, ami Mordokaj tettét magyarázza.

Kép forrása

Az írásmagyarázók sem értenek egyet:
Van, aki a Hámán előtti térdhajtást a bálványimádással hozza összefüggésbe (hasonlóan a Dániel könyve 3. részében olvasott történethez). Valószínűbb azonban az a magyarázat, ami a Hámán neve előtt álló „agági” jelzőből von le következtetéseket. Agág amálék népének királya volt, akit Saul győzött le, és Sámuel próféta koncolt fel (1Sámuel 15). Az ellenségeskedés a két nép között azonban még régebbi gyökerű: a pusztai vándorlás idején amálék népe támadta meg az izraelitákat, akik Isten segítségével tudták legyőzni őket (2Mózes 17,8–16). Amálék és Izrael népe között ettől kezdve az ellenségeskedés nem múlt el, sőt isteni átokkal, igékkel is meg lett erősítve (vö. 2Mózes 17,16 és 5Mózes 25,17–19). Nem csoda hát, hogy Mordokaj nem hajtott térdet egy amáléki előtt. (Forrás: Jubileumi kommentár I/492–493. o.)

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Eszter könyve menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .