08-2. Kincses Egyiptom

, Életkorok:  felsős, 
Képesség területek:  természetismeret, képalkotás, vizualitás, gondolkodtató, logikai feladat, ön- és társismeret, kapcsolat, 
Szervezési formák:  hittanóra, csendesnap, 
Tudomány területek:  természettudomány, kortörténet, háttéranyag, módszertani segédanyag, 
Multimédia:  kép, galéria, kézműves oldal, 
  • Bibliai történet: Zsoltárok 104,13–15 (19–23); 1Mózes 39–41; 5Mózes 28,1–12
  • Intelligenciatípus: Természeti, vizuális-térbeli, logikai-matematikai, önismereti
  • Tevékenység: Játékos, ismeretszerző tankockafeladatok: bibliai gabonafélék és gabonamunka Egyiptomban; gabonaképek készítése; ismerkedés az egyiptomi ékszerekkel, egyéni körgallér készítése

 

Gabonakincs (Természeti, vizuális-térbeli, logikai-matematikai)

A történet megmutatja, milyen nagy kincs volt a gabona már az ókorban, és milyen súlyos helyzetet teremtett a gabonahiány. Mindezt már akkor szabályozni lehetett a megfelelő raktározással, az élelmiszer és gabona tervszerű elosztásával.

De milyen gabona termett Egyiptomban és az Ókori Kelet többi országában? A Bibliai gabonafélék című tankockán a Bibliában említett, illetve a bibliai korban a térségben általánosan termesztett gabonafélék, valamint azok ősei szerepelnek. A képeket és neveket párosítsák előbb ránézés alapján a gyerekek. Ellenőrzéskor az i-re kattintva elolvashatjuk a növény nevét. (A tankocka elérhető a címre kattintva.)

Források:

 

A Gabonamemória című tankockán a bibliai gabonafélék fajtáival játszhatnak memóriapróbát a gyerekek (elérhető a címre kattintva).

 

Hogyan került az asztalra a kenyér az ókori Egyiptomban? A korabeli ábrázolások megőrizték a munka lépéseit. A Gabonamunka Egyiptomban című tankockán rendezzék sorba a munka egymást követő fázisait a gyerekek. Az i-re kattintva elolvashatják a munkafázis nevét. (A tankocka elérhető a címre kattintva.)

Források:

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Gyerekszemmel / Ősatyák és gyermekek menüpont alatt.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .