04-2. Kéz-próba: Írás a falon

, Életkorok:  alsós, felsős, ifis, 
Képesség területek:  nyelvi feladat, játék, gondolkodtató, logikai feladat, ön- és társismeret, kapcsolat, természetismeret, mozgásos játék, képalkotás, vizualitás, ének, zene, ritmus, 
Szervezési formák:  tábor, csendesnap, hittanóra, 
Tudomány területek:  művészetek, módszertani segédanyag, 
Multimédia:  film, online szöveg, hanganyag, 
  • Alapige: Dániel 5 – Bélsaccar lakomája
  • Kihívás: Kéz-próba: Kinek a kezében van, ki méri meg az életed?
  • Intelligenciatípus: Verbális-nyelvi, logikai-matematikai, kapcsolati, természeti, testi-mozgásos, vizuális-térbeli, zenei-ritmikus, önismereti, egzisztenciális
  • Tevékenység: Szórejtvények megfejtése és alkotása; versolvasás, játékos önvizsgálat, kreatív írás, képalkotás; meseolvasás-mesehallgatás, beszélgetés az igazságtevés helyes módszeréről; sokrétű Ki mit tud szervezése; zenehallgatás, énektanulás, éneklés hangszerkísérettel

 

Szójátékok, szórejtvények (Verbális-nyelvi, logikai-matematikai, kapcsolati)

A falra írt üzenet egyfajta szórejtvény, amit Dániel Istentől kapott bölcsességgel tud megfejteni. Ahhoz, hogy valaki idáig eljusson, sok nyelvi gyakorlaton kell túljutnia. Erre szolgálnak a szójátékok, szórejtvények, amelyek edzik az elmét.

Szómérleg

Mely szavak teszik az egymástól üres hellyel elválasztott szavakat értelmes összetett szavakká? A szómérleg mindkét oldalán értelmes összetett szavakat kell kapnunk, ha az üres helyre a megfelelő szót beírjuk (hozzáolvassuk). Az alábbi szómérleg-rejtvények keresett szavai valamilyen módon kapcsolódnak a bibliai történethez, illetve Dániel korábban megismert történeteihez. Az is feladvány lehet, hogy miképpen kapcsolódik a keresett szó a történethez. Pl.:

török_____édes → törökméz + mézédes → méz: Dániel és barátai tápláléka; Isten igéje/törvénye édesebb a méznél (Zsoltárok 19,8–11)

szín_____edény → színarany + aranyedény

kéz_____kép → kézírás + íráskép

lámpa_____fal → lámpatartó + tartófal

arany_____hegység → aranylánc + lánchegység

csillag_____tehetség → csillagjós + jóstehetség

rém_____fejtő → rémálom + álomfejtő

gól_____nő → gólkirály + királynő

sárga_____szobor → sárgaréz + rézszobor

konyha_____hinta → konyhamérleg + mérleghinta

Magyar_____gyűlés → Magyarország + országgyűlés

 

Videós szórejtvényfal

Szórejtvények és egyéb fejtörők jelennek meg egy játékos videó „falán”. A gyerekek egyénileg, párban vagy kis csoportokban is megoldhatják, törhetik a fejüket a rejtvényeken. S ha sikerült, maguk is kitalálhatnak hasonlókat, és feladhatják egymásnak. Akár szórejtvény pályázatot vagy bajnokságot is hirdethetünk.

 

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Dániel könyve – kihívások menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/#toggle-id-1

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .