04-1. Kéz-próba: Írás a falon

, Életkorok:  alsós, felsős, ifis, 
Képesség területek:  nyelvi feladat, játék, gondolkodtató, logikai feladat, természetismeret, mozgásos játék, érzékszervi játék, képalkotás, vizualitás, ön- és társismeret, kapcsolat, kirándulás, sport, drámajáték, élménypedagógia, 
Szervezési formák:  tábor, ifjúsági alkalmak, hittanóra, 
Tudomány területek:  történelem, egyháztörténet, művészetek, módszertani segédanyag, 
Multimédia:  kép, galéria, online szöveg, 
 • Alapige: Dániel 5 – Bélsaccar lakomája
 • Kihívás: Kéz-próba: Kinek a kezében van, ki méri meg az életed?
 • Intelligenciatípus: Verbális-nyelvi, kapcsolati, logikai-matematikai, természeti, testi-mozgásos, vizuális-térbeli, önismereti, egzisztenciális
 • Tevékenység: Bibliaismeret, kortörténet, történetnyomozás, versolvasás; szó- és szólásmagyarázat; méréspróbák a környezetünkben, testünkön, sport és szellemi teljesítmény mérése játékosan; beszélgetés a lelki, kapcsolati értékekről, élethelyzetek dramatizálása; üzenetátadás bőrérzékeléssel és árnyképírással

 

Egy Istenítélet nyomában (Verbális-nyelvi, kapcsolati)

Bélsaccar vagy Belsazár (Károli) valóban történeti személy, de a babiloni feliratok alapján Nabonid legidősebb fia volt, a trónörökös. Amikor Nabonid a Marduk-papsággal való viszálya miatt uralkodó székhelyét egy évtizedre áthelyezte, Babilon kormányzását trónörökös fiára bízta. Így került Bélsaccar királyként a történetbe. (John Bright: Izráel története, Kálvin, Bp, 2001, 340–341.)

 

Az Újbabiloni Birodalom (Kháldea) uralkodói (Kr. e. 626–539):

 • Nabopolasszár (Nabú-apal-uszur. Kr. e. 626–605)
 • II. Nebukadneccar (Nabú-kudurri-uszur, Kr. e. 605–562)
 • Amél-Marduk (Kr. e. 562–560)
 • Nerig-lissar (Nergal-sar-uszur, Kr. e. 560–556)
 • Labasi-Marduk (Kr. e. 556)
 • Nabonid (Nabú-naid, Kr. e. 556–539)
  • Bélsaccar, Babilon társuralkodója (Bél-sar-uszur, Kr. e. 552–541)

 

A képen Nabunaid domborműve, mellette a babiloni istenek szimbólumai: Szín/Nanna – Hold, Samas – Nap, Istár – Vénusz.

Forrás

Bélsaccar jelentése: „Bél oltalmazza a királyt”. Bél Babilon istenének, Marduknak méltóságjelző neve, ami azt jelenti: úr, gazda. A teljes jelentés tehát: „Babilon ura oltalmazza a királyt”.

Marduk és a többi isten, az égitestek megszemélyesítői, a babiloniak hite szerint legyőzte Izráel Istenét, Jahvét. Ezt fejezi ki az a gesztus, hogy a jeruzsálemi templom edényeit kétszeresen is megszentségtelenítik: a kultuszi tárgyakat saját isteneik dicsőítésére, és profán használatra – italozásba – vonják be. Ez az a határsértés, amit a történet szerint nem tűr tovább az Úr.

 

Meséljük el a történetet, majd olvassák el a gyerekek kis csoportokban a Bibliából, mintha nyomozócsoportok lennének. A nyomozócsoportok célja, hogy kiderítsék az okokat, mi vezetett Belsaccar bukásához. Gyűjtsék össze, és „súlyozzák” be, melyik a legsúlyosabb, melyek a kevésbé súlyos vétkek. Majd a nyomozócsoportok számoljanak be, és összegezzék a vádat, ami alapján megszületett az Istenítélet.

Feltűnő, hogy Bélsaccar elfogadja az ítéletet, még meg is jutalmazza Dánielt az üzenet tolmácsolásáért. Feltehetőleg átéli az isteni jelenlét erejét, és az ítéletben elfogadja Isten igazságát, akkor is, ha ez számára már késő.

 

Az Istenítélet után nyomoz Heinrich Heine német költő is, Belsazar című versében. Olvassuk el a verset Vas István fordításában (elérhető a címre kattintva), majd beszélgessünk:

Mire jut a költői nyomozás? Mi kerül előtérbe, mi kerül háttérbe, mire teszi a hangsúlyt? Miben különbözik a bibliai történettől?

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Dániel könyve – kihívások menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/#toggle-id-1

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .