Bírák (2,11–23) 3,12–30

Tükörpárok

  • Utánzó mozgásgyakorlat
  • Intelligencia: kapcsolati, testi-mozgásos

 

A tükörben felcserélődik a bal és jobb oldalunk. A páros tükörjátékban is ez történik: Két szemben álló játékos ugyanazokat a mozdulatokat végzi, ugyanazon az oldalon és ugyanabban az irányban. Az irányító játékos kezdi a mozdulatot, a társa pedig pontosan ismétli, amit lát, mintha a tükörképe lenne. Ám amit az irányító jobb kézzel végez, azt a másoló bal kézzel teszi, és fordítva.

Álljanak a gyerekek párokba (egymástól 1-2 lépés távolságra), és szemkontaktust tartva, beszéd nélkül végezzék a tükörgyakorlatot. Előtte állapodjanak meg a párok, ki lesz az irányító, ki a másoló. Majd váltsanak szerepet. Ha elég ügyesek, akkor a külső szemlélő észre sem veszi, ki irányít. (Kaposi, 35-36; Walker, 120)

Melyik páros a legügyesebb? Ezt eldönthetitek oly módon, hogy a csoport egyik fele párokban játszik, a másik fele figyeli őket. Ha valamelyik párnál egyértelmű, hogy ki az irányító, a figyelők hangosan kimondják a nevét, és az a pár kiáll. Addig játszanak a párok, ameddig bírják leleplezés nélkül. A győztes párt egy idő után a figyelők titkos szavazással is kiválaszthatják (ha több pár is ügyesen mozog). Majd cserével az addigi figyelők állnak párba, és kezdik a tükörgyakorlatot, míg a korábbi párok lesznek a figyelők. A másik csoportban is lesz egy győztes pár. Végül a két legügyesebb páros párviadala következik. Csak a két pár mozog, a többiek a figyelők. Melyikük lesz a csoportbajnok?

És mi van akkor, ha a tükör nem cseréli fel az oldalakat? Ha a szemben álló ugyanazt a mozdulatot végzi, a maga ugyanazon oldalán. Tehát ha az irányító kinyújtja oldalra a bal kezét, akkor a másoló is a bal kezét nyújtja ki – ami egy nézőpontból nézve a másik oldalon látszik. Ez a gyakorlat jóval nehezebb, így érdemes lassú, egyszerű mozgásokkal végezni.

 

Kép forrása

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

 

 A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Bírák kora menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .