Debóra és Bárák 1 – Sisera-hangok, Debóra-válasz

, ,

Bírák 4 – 5

Mit tesz a Sisera-had?

  • Szófejtő, szómagyarázó nyelvi játék, feladat
  • Intelligencia: nyelvi

 

Hallottad-e már azt a szót, hogy siserehad vagy siserahad? Milyen összefüggésben szerepelt a szó? Vajon mit jelent? A szó hangulata alapján mire tippelsz? Írj a vélt jelentéséről egy rövid, lexikonba illő meghatározást.

Válassz az alábbi jelentés-értelmezések közül. Vajon melyik lehet az igazi? (Vigyázz, becsapós!)

  • A/   Mindent letaroló, pusztító sáskahad.
  • B/   Gyülevész, lármás, garázdálkodó hadsereg.
  • C/   Lármás, zsibongó, népes embercsoport.
  • D/   Egyszerre fortyogó, sistergő fazekak a tűzhelyen.

 

  1. A szó elsődleges jelentése a B-válasz – az összetett szó a bibliai történet alapján keletkezett. Milyen szavakból áll? Figyeld meg, hogy milyen szerepe van Siserának és hadseregének a történetben.
  2. A szó második jelentése a C-válasz – ami az első jelentés alapján keletkezett. Vajon mikor használhatjuk ma ezt a kifejezést? Te milyen mondatban, szövegben tudnád elképzelni?
  3. A szó hangulatfestő, amiben nagy szerepe van a susogó-zsizsegő hangzásnak is. Így a ’sistereg, bizsereg, nyüzsög’ szavaink, ha nem is rokon értelműek, de rokon hangzásúak. Tehát a D-válaszban is van valami.
  4. Az A-válasz pedig annyi részigazságot tartalmaz, hogy itt is pusztító hadseregről van szó. A Jelenések könyve az ötödik trombitaszó után támadó sáskákat a lovas-szekeres had képeivel írja le: „A sáskák alakja a harcra felkészített lovakéhoz volt hasonló… páncéljuk olyan, mint a vaspáncél; szárnyaik zúgása, mint sok lovas hadiszekér hangja, amikor harcba rohannak.” (Jel 9,7.9)

 

Hasonlítsd össze a helyes válaszokat az általad írt meghatározással.

A Sisera név eredeti jelentése: csatarend; vezér.

Figyeld meg, milyen szerepe lesz a történetben a hadvezérnek és csatarendnek, a garázdálkodó hadseregnek és a lármának, a csatalónak és hadiszekérnek.

 

Kép forrása

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

 

 A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Bírák kora menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .