Fogjátok meg a kölyökrókákat!

Énekek 2,7.15

Ahogyan a parancsolatok sem csupán bizonyos korosztálynak szólnak, úgy ez a könyv is elmondja tizenéveseknek és hatvanasoknak egyaránt a maga üzenetét. Minden ige mindenkinek szól, csak nyitott szívvel keressük üzenetét!

Mire kell vigyázni a házasság előtt? A lányoknak arra, hogy ne keltsék fel a szerelmet. Legalábbis amíg nincs itt az ideje. A fiú­kat látásuk indítja el, tehát a lányoknak bájaik mutogatásával kell vigyázni. A fiúk a megmondhatói, hogy még egy bokavonal is mekkora kísértést jelenthet, hát még ha „minden ki van pakolva”. Sok mindentől meg lehetne menteni a fiúkat, ha a lányok (s az asszonyok is!) jobban vigyáznának.

A fiúknak arra, hogy a „kölyökrókákat” megfogják. A róka a szőlőben nagy károkozó. A kölyökrókákat a virágnedvek vonzzák, s így idő előtt tönkretehetik a termést. Itt szimbólumként utal ez a kép arra, hogy a fiúknak a maguk vágyaival kell vigyázni, mert azok kicsiny korban csak játékosak, de később nagy károkat okozhatnak. A lányok inkább az érintésre érzékenyek, ezért a fiúknak nagyon vigyázni kell, hogy kinek a kezét fogják meg, kit ölelgetnek, kivel játszanak. Mert a lányok azonnal „komolyan veszik” az érintést, s azt gondolják, hogy a fiúk azért léptek (Péld 20,24), mert itt az ideje.

Olyan dolgokat lehet így „idő előtt” elrontani, melyeket egyszer lehet csak odaadni.

„Bezárt kert az én húgom, menyasszonyom, bekerített forrás, lepecsételt kút.” (Énekek 4,12)

© Fodorné Ablonczy Margit – Bölcsföldi András: Maradjanak szívedben, Parakletos Könyvesház, 2024

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .