Sámson házassága

Bír 14,1–4

Sámson arra hívatott el, hogy győzedelmeskedjen a filisz­teusok felett, s bíraként vezesse népét. De a már születése előtt kiválasztott ifjú elrontja életlehetőségeit. Názírként nő fel, ami annyit jelent, hogy tartózkodnia kell minden tisztátalanságtól, nem ihat szeszesitalt, s nem érheti borotva a fejét.

Amikor felindítja Isten Lelke, hogy megkezdje népe szabadítását, meglát egy filiszteus nőt. Feleségül választja, ám lakodalmát otthagyja, így sosem lesz az övé. Ezután már csak parázna nőkhöz megy be, mígnem egyikük jó pénzért elárulja őt.

Isten végtelen türelmét mutatja, hogy az Úr minden helyzetből kimenti, s mindig új és új lehetőséget ad neki eredeti szolgálata betöltésére. Olyan erőt kap, amellyel ezreket győzhet le. Az erős férfi viszont gyengének bizonyul a nőkkel szemben, akiknek nem tud ellenállni. A parázna nők választása jól mutatja Sámson életében, hogy az ember lelkiismerete eltompul, ha többször ugyanabba a bűnbe esik.

A Biblia nem tökéletes emberek életét tárja elénk, akiket követnünk kell, hanem az ember szívének tükre, mely megmutatja gyengeségeinket is, s ezzel még egyértelműbbé teszi rászorultságunkat Isten kegyelmére. Azaz nem elítélnünk kell Sámsont, sem úgy élni, ahogyan ő élt – hanem meglátni, milyenekké lehetünk Isten világos vezetése nélkül, s hogy mennyire nem érdemei szerint bánik Isten az emberrel.

A szeretetnek hűséggé kell válnia, hogy ne csak követeljen, hanem tartozzék is.

Ravasz László

© Fodorné Ablonczy Margit – Bölcsföldi András: Maradjanak szívedben, Parakletos Könyvesház, 2024

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .