Törekedj szeretetre!

1Kor 13

Az agapé a képmutatás nélküli forró szeretet, melyről legrészletesebben a korinthusi levélben olvashatunk, mint az igaziról. Ott azt is megfogalmazza Pál, hogy törekedjünk erre a kiváltképpen való útra, mert oly sok fajta szeretet-fogalom forog közöttünk, hogy mindenki csak a saját értékrendjéhez tudja viszonyítani.

Van, akinek az a szeretet, ha teljesíti kötelességét. Sok szülő azt hiszi, hogy ő szereti gyermekét, mert ellátja, s áldozatokat vállal érte. Van, aki azt gondolja, hogy a szeretet az, ha őt szeretik. Az ilyen emberek csak várni, követelni tudják a szeretetet, s feneketlen kútként csak nyelik a másoktól kapott javakat, de sohasem elégednek meg. Van, aki azt gondolja, a szeretet az, ha mindig kijavítom a hibákat, s gondoskodom róla, hogy a környezetemben értékes emberek legyenek.

Sorolhatnánk vég nélkül, hogy mennyi félreértés van e fogalom körül. Hány ember mondja ki hiába Isten nevét, amikor csak önmagát akarja igazolni! Kegyes frázisok sokasága a szeretet nevében, imádságban, lelki beszélgetésekben!

Figyeljünk e héten erre a szóra! S gondolkozzunk el, hányszor őszinte, amikor kimondjuk vagy rá hivatkozunk? Esténként gondoljuk végig a napunkat, mi az, amit valóban szeretetből tettünk? Ne felejtsük el, hogy ezt a szeretetet nem kitermelni kell magunkból, hanem kapni lehet folyamatosan Attól, aki maga a szeretet!

Hogyha nem mutatják a szeretetet, gyakran nem is érzik.

W. Shakespeare

© Fodorné Ablonczy Margit – Bölcsföldi András: Maradjanak szívedben, Parakletos Könyvesház, 2024

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .