A nyelv bűnei

Jak 3,1–12

Jakab levele figyelmeztet, hogy szavainkkal olyan folyamatokat indíthatunk el, melyeket azután nem áll hatalmunkban megállítani. Olyan képeket használ, melyek kicsiny dolgokat szemléltetnek, ám nagy dolgokat befolyásolnak. Hajókormány, mely egy egész hajót irányít; tűz, mely egy egész erdőt felgyújt.

Talán mindnyájan hallottunk már vissza olyan információkat, amelyeket mi indítottunk el, s azután csak csodálkoztunk, hogy az emberek száján mi lett belőle. De ugyanez fordítva is igaz, hiszen rólunk is mondanak olyat, amit valaki a maga gondolata szerint ítélt meg, de sosem kérdezett rá, hogy igaz-e. A pletyka az egyik legveszélyesebb emberi vétek, mert úgy tudja körbefonni a másik embert, hogy majd megfojtja. Ez mára már az internet egyik legveszélyesebb lehetősége. Akár oly módon is, hogy a „lájkokkal” és a „megosztásokkal” olyan ­információk terjednek, amelyek ártalmasak és hazugok, s közben elterelik a figyelmet arról, ami igazán lényeges lehetne számunkra. A szenzációhajhászás „foglalkozási ártalom” lett, a korrekt tájékoztatás helyett. Sok fiatalt megaláznak, kicsúfolnak, míg másokat – méltatlanul is – felemelnek. Egy szó is, egy kép is lavinát indíthat el! Figyeljünk oda, hogy mit teszünk fel, mit osztunk meg másokkal!

Mérjük meg szavainkat, mielőtt írunk valakiről valamit, s figyeljünk arra, hogy beszédünk igaz és hasznos is legyen a minket hallgatóknak, olvasóknak!

Szólj, gondolj, tégy jót! S minden gondolat és tett tiszta tükörként fog visszamosolygani rád.

Vörösmarty Mihály

© Fodorné Ablonczy Margit – Bölcsföldi András: Maradjanak szívedben, Parakletos Könyvesház, 2024

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .