Az emlékeztető ember

Neh 12,27–43

Egy esztendő éppen 365 nap 4 óra 11 perc 13,92 másodperc. Így az európai időszámítás többször is naptárreformot tartott, míg a naptár „lefedte” a plusz időket. XIII. Gergely pápa 1582-ben egy bizottságot hozott létre, s megállapította, hogy a Julius Caesar óta eltelt mintegy ezer év felhalmozódott napjait úgy tudják csak helyre tenni, ha 1582 október 4-e után közvetlen 15-e következik a naptárban. A további tévedések elkerülése végett elrendelte, hogy csak azok a századvégi évek legyenek szökőévek, melyek 400-al oszthatóak, a többi nem. Így lett 2000 is szökőév. Maradt még néhány másodperc kallódóban, de az csak 4915-re halmozódik fel újra egy nappá…

Ajándék tehát ez a nap! Legyen nekünk is belső „naptárreformunk”! Használjuk ezt a plusz napot azokra az elmaradt dolgokra, melyek kásahegyként nőnek már régóta előttünk: levelek, látogatások, rendrakás. Ha elcsendesedésünkben is szeretnénk lemaradást behozni, olvassuk tovább Nehémiás könyvének záró fejezeteit, melyek már a messze hallatszó örömről szólnak, Jeruzsálem nagy újjáépítésének hangjairól. Hadd legyen ez a nap lelkileg is ajándék mindannyiunknak!

Istennek kedve telik abban, hogy velünk jót tegyen. Ő azonban keveset talál, aki ezt elhiszi – ezért vannak kevesen azok, akik ezt megtapasztalják.

M. B. Schlink

© Fodorné Ablonczy Margit – Bölcsföldi András: Maradjanak szívedben, Parakletos Könyvesház, 2024

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .