Ki az az én?

2Móz 3,1–15

Az ÉN – személyt jelez. Isten nem csupán egy elvont fogalom vagy személytelen erőkiáramlás, hanem személyes Isten. Azt akarja, hogy ilyennek ismerjük meg. Ezért bemutatkozik. Bemutatkozáskor az ember a legrövidebbet, legfontosabbat mondja magáról, ami megjegyezhető. Isten is a legrövidebbet mondja ott a Sínai-hegynél. Személyéhez köti az életet, mint örökkévaló Isten, mint egyedüli valóságos ÉLET.

Bemutatkozásakor az ÉN teljhatalmat jelez, a szuverén Istent, aki önmaga döntötte el, hogy megszólítja az embert. Őt nem lehet befolyásolni, döntését megváltoztatni. Ő az egyedül, aki nemcsak azt tudja, hogy kivel mi történik, hanem azt is, hogy miért. Mert Ő tudja, hogy mit akar.

Amit ebből megismerhetünk, azt kijelenti nekünk, amit ebből elrejtett, azt titokként kell látnunk, s elfogadnunk.

Milyennek ismerted meg eddig Istent? Tegyél fel kérdéseket, s írd fel magadnak, hogy bibliaolvasásod közben felfedezhesd a válaszokat – vagy megváltozzanak a kérdéseid!

Mindenben rend van, ebben hiszek. E rend mögött szándék van, melyet ismerek. Én Gondviselésnek nevezem. Ez a szándék törődik velem, személyesen büntet, vezet, elrendezi dolgaim, s mélybe taszít, minden pillanatban ellenőriz, építi körülöttem a világot, és épít engem a világban, felhasznál. Aki ezt nem érzékeli idővel, az vaksi és süket.

Márai Sándor

© Fodorné Ablonczy Margit – Bölcsföldi András: Maradjanak szívedben, Parakletos Könyvesház, 2024

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .