52. Nagypénteki tükör

, , Életkorok:  alsós, felsős, ifis, 
Képesség területek:  távoktatás, digitális tananyag, ön- és társismeret, kapcsolat, nyelvi feladat, játék, képalkotás, vizualitás, 
Szervezési formák:  hittanóra, ifjúsági alkalmak, ünnepi műsorok, programok, távoktatás, digitális tananyag, 
Tudomány területek:  módszertani segédanyag, 
Multimédia:  digitális oktató anyag, 
  • Alapige: Jézus halála és temetése: Máté 26–27; Márk 14–15; Lukács 22–23; János 18–19
  • Intelligenciatípus: Logikai-matematikai, kapcsolati, önismereti, egzisztenciális, verbális-nyelvi, vizuális-térbeli
  • Tevékenység: Az árulás bére: számítások; történet reprodukálása szubjektív nézőpontból; önvizsgálat: tagadásaim; életkérdések: beszélgetés, diabemutató készítése; képgaléria: Jézus-történetek mai párhuzamai

 

Harminc ezüst (Logikai-matematikai)

Júdás árulásának bére harminc ezüstpénz volt (Mt 26,15). A Bibliában szereplő ezüstpénz valószínűleg tetradrachma volt. De mennyit érhetett ez a pénz?

Egy földeken dolgozó munkás vagy egy katona napi bére egy drachma volt. 1 tetradrachma = 4 drachma. A kisebbek számolják ki, hány napi és hány heti bért kapott Júdás az árulásáért?

(Megoldás: 30×4 = 120 nap, a mostani öt napos munkahéttel számolva 24 hét, a bibliai idők 6 napos munkahetével pedig 20 hét.)

A nagyobbak az arany világpiaci árával tudják a vérdíj értékét kiszámolni.

Egy tetradrachma 13,6 gramm aranynak megfelelő ezüstöt tartalmazott. Az arany napi ára 9954 Ft (2021. március 11-én)

(Megoldás: 30×13,6×9954 = 4 061 232 Ft)

 

Mielőtt a kakas megszólal (Kapcsolati, verbális-nyelvi)

Péter háromszor tagadta meg Jézust azon az éjszakán. A gyerekek olvassák el Péter történetét, azután írják le az eseményeket Péter szemszögéből. A kisebbeknek elég, ha csak a cselekményt reprodukálják, a nagyobbakat viszont kérjük meg, írják le azt is, hogy milyen motivációk vezették Pétert a tagadáshoz, milyen érzelmek dúltak benne, milyen gondolatok cikáztak át az agyán. A fogalmazás első szám első személyben történjen, Péterrel azonosulva.

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Távol és közel menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .