49. Minden elsőszülött meghal; kivonulás Egyiptomból

,

Üzenet – Téma:

* Isten megszabadítja népét – Övé a hatalom.

Előzmények:

Mózes és Áron utoljára jártak a fáraónál. Izráel népe azt a parancsot kapta, hogy ünnepeljék meg a PÁSKÁT. A bárány vérét az ajtófélfára kenték.

Történet:

Izráel népének minden családja ünnepelte a páskát. Állva, a felsőruhát felövezve (felkötve), sietősen étkeztek. A legszükségesebb holmijukat, meg a tésztamasszát összepakolták. Már csak néhány óra, és elindulhatnak. Feledhetetlen éjszaka!

Közben egész Egyiptomban szörnyű esemény zajlott. Az éjszaka folyamán meghalt minden hímnemű elsőszülött, úgy ember, mint állat. Minden egyiptomi tudta, hogy a zsidók Istene hozta e szörnyű csapást a népükre. Mégpedig azért, mert a fáraó nem akarta elbocsátani a zsidó népet. A kilenc csapás után ez volt a legszörnyűbb. Gyászolt minden család, a fáraó is, ott is az elsőszülött fiúgyermek halt meg, a trónörökös.

Még az éjszaka hívatta a fáraó Mózest és Áront: „Induljatok, menjetek ki az én népem közül Izráel fiaival együtt, menjetek és tiszteljétek az Urat, ahogyan kívántátok. Vigyétek juhaitokat és marháitokat is, ahogyan kívántátok, csak menjetek! Kérjetek áldást rám is!” Mélyen megalázta magát, és elismerte, hogy az Úr az Isten.

Az egyiptomiak most már csak egyetlen dolgot akartak: a zsidók eltűnését. Minél hamarabb kint vannak az országból, annál jobb! Azt olvassuk, hogy az egyiptomiak is „erőltették” Izráel népének indulását. „Mindnyájan meghalunk” – mondták, arra utalva, hogy ha nem engedik el őket, egy újabb csapás mindannyiukat elpusztítaná. Az izráeliták Mózes parancsára ezüst és arany ékszereket, ruhákat is kértek tőlük, akik az Úr jóvoltából „hajlottak a kérésre”.

Közben Gósen földjén kiadták a parancsot az indulásra. Minden család fölkészült. Gondoljunk csak jól bele! Egy egész nép útra kerekedik. Egy 430 éves periódus* ért véget.

Körülbelül hatszázezer férfi* indult el gyalogosan, asszonyokkal és gyerekeikkel együtt. Hajtották magukkal az állataikat is. Mindenféle keverék nép csatlakozott hozzájuk, más népekből való rabszolgák, akik most élve a lehetőséggel, szintén el akarták hagyni az országot. Hatalmas tömeg indult tehát el azon az éjszakán Gósen földjéről, Ramszeszből Szukkótba*, első pihenőhelyükre. Szukkót olyasmit jelent: gyülekezés sátora. A zsidók valószínűleg fedelet készítettek éjszakára, és a magukkal vitt tésztából kovásztalan kenyeret sütöttek.

Ez az a nap, amit az Úr rendelt, hogy megmentse népét az egyiptomi szolgaságból. Erről az éjszakáról mindig meg kellett emlékezniük, Istent dicsőítve, aki őket megszabadította.

Jegyzetek:

Négyszázharminc év – Attól fogva, hogy Jákób a családjával Egyiptomba költözött.

Hatszázezer férfi – A Bibliában a nőket és a gyerekeket nem számolták. Óvatosan kétmillióra becsülhetjük a kivonulók létszámát. Más értelmezés szerint az „ezer” szót „család”-nak kellene fordítani, de akkor mindössze 600 családról lenne szó.

Szukkót – Egy másik Szukkót a Jordán mellett volt, nem messze Jabbók révétől. Az volt Jákób első pihenőhelye, mikor elvált Ézsautól (1Móz 33,17).

049

Énekek:

Református énekeskönyv: 105:1.23; 136:23–24; 167:1–2; 422; 467:1
Jertek, énekeljünk: 68:1–2; 145; 153; 173; 198
Harangszó: 42:1; 43; 47; 51:1–2; 53:5–8
Dicsérjétek az Urat!: 17; 35:1–2; 40; 50:3–7; 61; 75; 98:1.4; 99; 131
Erőm és énekem az Úr: 15:2–3; 32; 39:1; 46; 84:1; 95; 131:2–4

Megjegyzések:

A kivonulást lebilincselően elbeszélni– Olyan tömören mondjuk el az elsőszülöttek halálát, s olyan részletesen és lebilincselően a kivonulás éjszakáját, amennyire csak lehet. Így a gyerekek beleélhetik magukat a zsidók örömébe és hálájába, a hirtelen indulás légkörébe, s hogy hogyan kértek a rémült egyiptomiaktól arany- és ezüsttárgyakat, drága ruhákat. Hangsúlyozzuk, hogy a fáraó nemcsak Mózessel és Áronnal szemben szenvedett vereséget, hanem – s ez a lényeg – Izráel népének Istenével szemben is, hiszen meg kellett előtte hajtania gőgös fejét. Másrészt figyeljünk az ország iszonyatos bánatára, a mindenfelől felhangzó jajgatásra.

Kapcsolódási lehetőségek iskolai tárgyakhoz (a NAT alapján):

Társadalmi ismeretek / Emberismeret (Osztályfőnöki) / Természetismeret (Környezetismeret) / Földünk és környezetünk (Földrajz)

 • Költözködik a család. A költözés előkészítése. Utazik a család. Mit viszünk magunkkal? (*)
 • Menekülés egy mai élethelyzetben: árvíz esetén. Mit viszünk magunkkal? Mit hagyunk otthon? (**)
 • Emberéletet követelő súlyos katasztrófák. Együttérzés a szenvedőkkel. (***)
 • Mit jelent szabaddá lenni? Hogyan éljünk szabadságunkkal? (***)

Történelem

 • A zsidó nép kivonulása Egyiptomból. Tájékozódás az ókori Egyiptom térképén. (***)
 • Történelmi és mai példák egy nép vagy kisebb népcsoport elnyomás alóli megszabadulására. Zsidóüldözések, és a zsidók menekülése, emigrációja. Izráel állam megalakulása. (***)

Magyar nyelv és irodalom

 • Írástanulást előkészítő (út)vonalgyakorlatok. (*)
 • Az Egyiptomból való kivonulás elbeszélése írásban egy résztvevő szemszögéből. (** ***) Választható lehetőség: naplóforma. (***)
 • Páska és kivonulás az egyiptomiak szemével: a szülők panasza (szóban), a krónikás híradása (írásban). (***)

Vizuális kultúra (Rajz) / Technika

 • Összehajtható bőrönd (vagy csomag) formába ruhák, használati tárgyak rajzolása vagy kivágott formák ragasztása. (*)
 • Sátormodell készítése papírból, hurkapálcikából. Emberalakok, felszerelési tárgyak papírból, illetve gyurmából vagy agyagból. (*)
 • A bibliai történet alapján elképzelt helyzet képi megjelenítése: egy vonuló izraelita család. (**)
 • Illusztrációk készítése a kivonulás történetéhez. (***)
 • Az egyiptomiak gyásza: Festés vagy rajzolás egyiptomi stílusban, korabeli ábrázolások megfigyelése alapján. (***)

Vázlat:

utolsó éjszaka Gósen földjén – a páska ünneplése
meghalnak az egyiptomi elsőszülöttek

arany, ezüst, szép ruhák
a fáraó enged

kenyérsütéshez összegyúrt liszt
600.000 férfi + asszonyok és gyerekek
állatok is mehetnek
idegenek

Ehhez a leckéhez feladatlapok is tartoznak, és külön tanári segédanyag a feldolgozásukhoz. Mindezek a tartalmak, illetve a teljes leckét tartalmazó pdf dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .