42. Ötezren, csak férfiak

, , Életkorok:  alsós, felsős, ifis, 
Képesség területek:  gondolkodtató, logikai feladat, képalkotás, vizualitás, ön- és társismeret, kapcsolat, mozgásos játék, természetismeret, 
Szervezési formák:  hittanóra, csendesnap, ifjúsági alkalmak, 
Tudomány területek:  módszertani segédanyag, 
Multimédia:  lexikon, szótár, 
  • Alapige: Ötezer ember megvendégelése: Máté 14,13–21; Márk 6,30–44; Lukács 9,10–17; János 6,1–15
  • Intelligenciatípus: Logikai-matematikai, vizuális-térbeli, kapcsolati, testi-mozgásos, természeti
  • Tevékenység: Embertömeg (létszám) becslése, számítása, csoportosítása; papírkollázs készítése; kapcsolati lista írása, bővítése; az ételosztás mozdulatai, mozdulatsor ismétlése; étel mennyiség és tápérték számítása

 

Mennyi is az ötezer? (Logikai-matematikai)

A Máté evangéliumban leírtak alapján a Bibliában leírt ötezer ember valószínűleg jóval több volt, mivel a kor szokásainak megfelelően feltehetőleg csak a (család)főket számolták bele az ötezer főbe.

De akkor mennyi lehetett az ötezer? Nem tudhatjuk. Volt, aki egyedül ment, volt, aki a barátjával, és teljes családok is ott lehettek. A kisebb gyerekekkel kiszámolhatunk egy tól-ig mennyiséget:

Mennyien lehettek, ha minden férfihez átlagosan egy másik ember is tartozott (10 000 fő)

– ha kettő (15 000 fő)

– ha öt (25 000 fő)

Megnézhetjük azt is, hogy mit jelent ez a tömeg. Az alábbi Wikipédia-oldalon a magyar labdarúgó stadionokról találunk információt, többek között a befogadóképességükről is (a képek alatt találjuk a táblázatokat). Válasszunk ki néhány olyan stadiont, amit ismerhetnek a gyerekek, és tippeljék meg, hogy vajon oda befér-e az 5, a 15 vagy a 25 ezer ember?

A Wikipédia-oldal elérhető itt: Magyar labdarúgó-stadionok

Az embereket százas és ötvenes csoportokban ültették le a tanítványok. Számítsuk ki, hogy hány százas, illetve ötvenes csoportra osztható a tömeg 5, 10 vagy 15 ezer ember esetén? (Legalább száz, de akár 2-300 csoport is üldögélhetett a füvön.)

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Távol és közel menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .