31. János, a pusztai próféta

, , Életkorok:  alsós, felsős, 
Képesség területek:  nyelvi feladat, játék, drámajáték, élménypedagógia, természetismeret, mozgásos játék, 
Szervezési formák:  hittanóra, távoktatás, digitális tananyag, 
Tudomány területek:  kortörténet, háttéranyag, természettudomány, módszertani segédanyag, 
Multimédia:  digitális oktató anyag, 
 • Alapige: János a pusztában, Jézus megkeresztelése: Máté 3,1–17; Márk 1,1–11; Lukács 3,1–22; János 1,19–34
 • Intelligenciatípus: Verbális-nyelvi, zenei-ritmikus, természeti, testi-mozgásos
 • Tevékenység: Összehasonlító szövegfeldolgozás, címszavas összefoglalás; visszhangjáték igékkel; természetismeret: sáskák; cipőlevétel, saruszíjkötés párban

 

Keresztelő János, a médiasztár (Verbális-nyelvi)

Keresztelő János a saját korában is elég kirívó jelenség volt, ma pedig még inkább izgalmas figurának tűnik, ahogyan a Biblia lapjain megelevenedik előttünk.

A Jézus korában nem volt internet, ám a mai gyerekek a multimédiás tartalmak idején élnek, ezért a feldolgozás is lehet ilyen fókuszú. Egyénileg vagy kis csoportokban olvassák el a Keresztelő János életéről szóló igeszakaszokat. A nagyobbak elolvashatják mind a négy evangéliumból, és összevethetik, hogy melyik evangélista milyennek mutatta be Keresztelő Jánost? Mi az, ami mind a négy evangéliumban megjelenik, mi az, ami az egyes evangélisták saját anyaga? Kisebbeknek olvassuk fel valamelyik gyermekbibliából a Keresztelő Jánosra utaló részt. Majd alkossanak a gyerekek „kattintásvadász” szalagcímeket: egy mondatban foglalják össze János életét és tanítását oly módon, hogy az felkeltse az olvasók érdeklődését. Több címet is írhat egy gyerek vagy egy csoport.

 

Kiáltó hang (Zenei-ritmikus; verbális-nyelvi)

Keresztelő Jánost Ézsaiás próféta szavaival mutatja be az evangélium: „Kiáltó szava hangzik a pusztában: Készítsétek az Úr útját, egyengessétek ösvényeit!” (Lukács 3,4)

Miután megismerték a gyerekek Keresztelő János történetét, játsszunk velük visszhang-játékot. Válasszunk ki néhány messiási igét, és kiáltsuk oda az osztálynak, ők pedig visszhangozzák, ahogyan egy sziklafal is visszhangozhatja (visszaverheti) a pusztába kiáltott szót. (A játék inkább kisebbeknek, kisiskolásoknak való.)

Keresztelő János szavai közül is választhatunk:

 • Készítsétek ez Úr útját!
 • Tegyétek egyenessé ösvényeit!

Keresztelő János többi szava azonban ehhez a játékhoz túl kemény, illetve könnyen célt téveszthet. Néhány jól megválasztott messiási igével viszont közelebb kerülhetünk Jézus megkereszteléséhez és Keresztelő János alakjához. Pl.:

 • Velünk az Isten! (Ézsaiás 7,14; Máté 1,23)
 • Vigasztaljátok népemet! (Ézsaiás 40,1)
 • Áldott, aki az Úr nevében jön! (Zsoltárok 118,26)
 • Az Úr megszabadította népét! (Jeremiás 31,7)
 • Eljött az idő! (Jeremiás 31,31)
 • Térjetek meg! (Zakariás 1,4)

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Távol és közel menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .