27. A gyógyulás csodája

  • Történet, téma: Naamán szolgálólánya
  • Igehely: 2Királyok 5,1–19
  • Szervezési forma: Projekciós, mozgásos és kooperációs játékok

 

1. Névadó

A Biblia nem írja le, mi volt Naamán rabszolgalányának a neve. Az ókorban gyakran adtak beszélő neveket a rabszolgáknak. Mit gondolsz milyen nevet adott neki Naamán a gyógyulása előtt? És utána?

 

2. Merülj le!

Válassz ki egy Naamánt, a többieket oszd két csoportra. Az első (kisebb) csoport tagjai Naamán szolgái, akik a parton számlálják az alámerüléseket. A másik (nagyobb) csoport a Jordán vizét fogja játszani. Sorba állnak egymás mellé (ha sokan vannak, két sorba). Karjaikat vállmagasságban összefonják, s lassú hullámmozgást végeznek, mintha a folyó fodrozódna. Naamán a folyót játszó gyerekek mögé (vagy a két sor közé) áll. Lassan ereszkedik bele a vízbe, leguggol, míg a hullámok el nem lepik. Belemerül egyszer. Másodszor… Szolgái számolnak: egy, kettő, három, négy, öt, hat, hét – majd mindenki ujjong: Hurrá! Odanézz!

 

3. Terjednek a hírek

Naamán idejében nem volt internet, még nyomtatott újság sem, de most játékból képzeljétek el mégis, hogy ti vagytok egy bibliakorabeli újság vagy tévéscsatorna, esetleg internetes hírportál szerkesztősége, stábja. Alkossatok kis csoportokat, és számoljatok be az olvasóitoknak, nézőiteknek a csodáról, ami Naamánnal történt. A hírblokkban szerepelhet interjú Naamánnal, a kis rabszolgalánnyal, Elizeussal vagy Naamán feleségével is. A híreket képekkel, rajzokkal illusztráljátok, vagy ha tévécsatornában, internetes médiában gondolkodtok, akkor adjátok elő vagy vegyétek fel az interjúkat, beszámolókat a telefonotokkal, mint mozgóképet.

 

4. A bábjáték csodája

A gyógyulás története síkbábokkal, egy tündéri kislány előadásában (spanyol nyelven). Ha a szavait nem is értjük, kedvet kaphatunk tőle a történet bábos feldolgozására is.

 

 

 

A bejegyzés megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, a „Gyerekek a Bibliában” c. sorozatban: https://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lapozgato/

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .