26. Egy szolgálólány tanácsa

  • Történet, téma: Naamán szolgálólánya
  • Igehely: 2Királyok 5,1–19
  • Szervezési forma: Hangjátékkészítés csoportmunkában

 

1. Covid-19

A gyerekeben valószínűleg élénken él a koronavírus karanténideje. Beszélgessünk velük egy kicsit erről. Milyen érzés volt, amikor kiderült számukra, hogy egyelőre nincs gyógymód a koronavírusra? Milyen volt a karantén? Mitől féltek, mi volt a legrosszabb? Féltek-e attól, hogy ők vagy szeretteik elkapják a vírust? Miért féltek ettől? Kit féltettek legjobban? Mi történt azokkal, akik valóban megfertőződtek, vagy fennállt náluk a fertőzés lehetősége?

Képzeljétek el, mit szólt volna a világ, ha egy gyerek kiáll, és azt mondja, hogy ő tudja, hogyan gyógyítható a koronavírus? Hittek volna-e neki? Miért igen, miért nem? Lettek-e volna, akik kipróbálják a tanácsát? Mit gondoltok, kik, és miért?

 

2. Lepra

Beszéljünk a gyerekeknek a lepráról. Mondjuk el, hogy a bibliai korokban a lepra hasonlóan gyógyíthatatlan betegség volt, mint most a koronavírus, és bárki elkaphatta. Egyetlen gyógymód volt, hogy a beteget elkülönítették (karanténba zárták). Éppen ezért, aki tehette, próbálta titkolni a betegségét, és ezzel sokakat megfertőzött maga körül.

A lepráról bővebben itt olvashatsz.

 

3. Egy kis rabszolgalány

Meséljük el a gyerekeknek Naamán történetét addig, amíg a rabszolgalány elmondja a javaslatát, majd próbáljuk meg kitalálni, hogy mi történhetett azután. (Hallgassuk meg a gyerekek gondolatait, ötleteit.)

Meséljük el végig a történetet (némileg rövidítve), majd beszélgessünk arról, mi kellett a rabszolgalánynak ahhoz, hogy tanácsot adjon az urának, és mi kellett Naamánnak ahhoz, hogy meggyógyuljon?

Kép forrása

 

4. Hangjáték

A gyerekeket osszuk kis csoportokra, és a csoportok készítsenek hangjátékot Naamán történetéből. Ne csak a dialógusokat oldják meg, hanem kísérjék zörejekkel, zajokkal is a történetet.

 

 

A bejegyzés megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, a „Gyerekek a Bibliában” c. sorozatban: https://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lapozgato/

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .