19. Az év történetei, értékei

, , Életkorok:  felsős, ifis, felnőtt, 
Képesség területek:  nyelvi feladat, játék, gondolkodtató, logikai feladat, ön- és társismeret, kapcsolat, 
Szervezési formák:  családi alkalmak, ifjúsági alkalmak, ünnepi műsorok, programok, 
Tudomány területek:  módszertani segédanyag, 
Multimédia:  online szerkesztő, 
  • Alapige: Taníts úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk! Zsoltárok 90,12
  • Intelligenciatípus: Verbális-nyelvi, logikai-matematikai, önismereti, egzisztenciális
  • Tevékenység: Tabujáték, bibliai és személyes történetmesélés; személyes évértékelés kulcsszavakkal, halmazokba rendezés, szófelhő készítése; hálaadó imádság vagy áldás írása

 

Az év utolsó hetében olyan játékokat teszünk közzé, amelyek egy szilveszteri délutánon vagy estén is játszhatóak. Jelenleg úgy tűnik, hogy csak családi körben, de a játékok más évben és más időpontban is felhasználhatóak, illetve nagyrészük áttehető az online térbe is, amire szintén adunk ötleteket.

 

Történetmesélő tabukártyák (Verbális-nyelvi, önismereti)

A játék bevezetéseként kérjük meg a játékosokat, hogy mindenki írjon egy „tabukártyát”, amin szerepel egy bibliai történet címe és öt olyan szó, amit a történet elmesélése közben nem szabad kimondania a játékosnak. Gyűjtsük össze a kártyákat, és ismertessük a játékszabályt:

A vállalkozó játékos húz vagy kap egy kártyát. Feladata az, hogy elmesélje a kártyán található bibliai történetet, amit a többieknek fel kell ismerni, és címmel vagy igehellyel meg is kell nevezni. A történet mesélése közben nem mondhatja ki a játékos a szereplők nevét vagy olyan helységnevet, ami nyomra vezet, illetve azokat a szavakat sem, amelyek a tabukártyán szerepelnek. Ezeket a neveket, szavakat szinonimákkal, körülírással helyettesítheti. Aki elsőként kitalálja, melyik történetről van szó, átveszi a történetmondó szerepét, és ő meséli tovább a történetet.

 

A játék második fázisában mindenki írja meg a saját tabukártyáját. Először is gondolatban válassza ki azt a történetet, sztorit, ami vele történt ebben az évben, és a leszívesebben emlékszik rá, illetve szívesen megosztaná a többiekkel. Adjon mindenki címet a történetének – ez lesz a tabukártya címe. Majd írjon öt olyan kifejezést, amit kulcsszóként használna a történetben (később meg kell majd indokolnia, miért ezt az öt szót választotta), ami nélkül nehéz elmesélni a sztorit.

A megírt kártyák közül mindenki húzzon egyet. Az első játékos olvassa fel a tabukártyát, és próbálja meg kitalálni, mi lehetett a sztori, majd azt is, hogy kié a kártya. A kártya tulajdonosa mondja el, hogy miért ezt az öt szót választotta, és értékelje, mennyire találta el a társa a történet lényegét. Ha szükségesnek tartja, meséje el ő maga is a történetet, amire gondolt.

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Távol és közel menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .