21-2. Kis oroszlán, nagy oroszlán

, , Életkorok:  óvodás, alsós, felsős, 
Képesség területek:  természetismeret, nyelvi feladat, játék, drámajáték, élménypedagógia, mozgásos játék, ének, zene, ritmus, 
Szervezési formák:  családi alkalmak, hittanóra, csendesnap, tábor, 
Tudomány területek:  természettudomány, művészetek, módszertani segédanyag, 
Multimédia:  film, online szöveg, hanganyag, 
  • Alapige: Ézsaiás 11,6–7; Náhum 2,12–14
  • Intelligenciatípus: Természeti, testi-mozgásos, kapcsolati, verbális-nyelvi, zenei-ritmikus
  • Tevékenység: Természetfilmek megfigyelése: az oroszlánok mozgása, viselkedése, mímes-mozgásos játék; megszakított film folytatása képzeletben, beszélgetés; mozgásos fogó- és csapdajáték; oroszlános versek, dalok megismerése, ritmizálása

 

Oroszláncsaládok (Természeti, testi-mozgásos, kapcsolati)

A felvételen egy oroszláncsaládot láthatunk. Figyeljük meg, hányan vannak, milyen korúak, milyen neműek. Figyeljük meg az állatok mozgását: Mi a különbség a nőstény és a hím oroszlán, a kölyökoroszlánok és a felnőttek mozgása között?

 

Alakítsanak a gyerekek oroszláncsaládokat, és osszák ki a szerepeket. Legyenek a családban felnőtt hím, nőstény és kölyökoroszlánok. Családonként vonuljanak végig a termen négykézláb, mintha oroszlánok lennének, és a testmozgásukkal mutassák meg, milyen oroszlánt jelenítenek meg.

Az oroszláncsaládok spontán családi jeleneteket is rendezhetnek mozgással a terem vagy udvar egyik részén.

Nyitókép forrása

 

Állatmesék a természetben (Természeti, verbális-nyelvi)

 

Hová lett az oroszlánok tanyája,
az oroszlánkölykök barlangja,
ahová hazajárt nőstényéhez a hím oroszlán,
ahol a kölykeivel lakott,
és senki sem merte fölriasztani?!
Az oroszlán bőven szerzett zsákmányt kölykeinek,
és öldökölt nőstényeinek,
megtöltötte barlangjait zsákmánnyal,
tanyáit pedig prédával.

Náhum 2,12–13

 

A prófétai ige Ninive és az asszír birodalom pusztulását írja le az oroszlántanya érzékletes képével, ami odalesz, mert oroszlánkölykeit fegyver emészti meg (Náhum 2,14).

Az oroszlánok zsákmányszerző természetét néhány érdekes filmfelvételen követhetjük figyelemmel (a filmek a címre kattintva elérhetők). Ám mindegyik felvételen van valami csavar, ami érdekessé teszi a filmet. Akár mesét, szimbolikus történetet is alkothatunk belőle.

 

Oroszlántámadás falkában bivalyok ellen

A támadás sikeres, és sokáig az oroszlánok terve szerint halad: a bivalycsordától sikerül elszakítani egy gyengébb állatot, és közös erővel leteríteni. Ám akkor érkezik egy új oroszlán.

Itt (kb. 3:30-nál) állítsuk meg a filmet, és kérdezzük meg a gyerekektől, hogy szerintük mi történik ezután. Hallgassuk meg az ötleteiket, majd nézzük meg a filmet.

Az állatok viselkedésére itt találunk magyarázatot: Állatmesébe illő bivalytámadás

 

Oroszlántámadás vaddisznó ellen

Az első képsorok után, a 2. másodpercnél állítsuk meg a felvételt, és kérdezzük meg a gyerekektől: Felismertétek-e, milyen állatot támadott meg az oroszlán? Mit gondoltok, mi lesz a sorsa?

Majd nézzük végig a filmet a harcias vaddisznó sikeres önvédelméről.

 

Oroszlán és fiatal szarvas

Nézzük meg a terepen készült felvételt kb. 1:36 másodpercig, majd beszélgessünk a gyerekekkel arról, hogy mi történhetett a kis szarvassal?

Ezután nézzük végig a videót. Miért megdöbbentő és furcsa az oroszlán viselkedése? Mit tesz, amikor megjelenik a másik oroszlán? Mit várnánk, hogyan kellene viselkednie? Mindezek fényében mi történhetett a videó első percében? (Valószínűleg csak játszottak.)

Végül olvassuk el Ézsaiás 11,6–7. igeverseit, és beszéljük meg, hogy ezzel a felvétellel egy kis bepillantást nyerhetünk arról, milyennek írta le Ézsaiás a Messiás visszajövetele utáni világot, amikor az oroszlánok is szelídek lesznek.

 

Oroszlánfogó és csapdajáték (Testi-mozgásos)

Két hagyományos szudáni játék ismerős mozgásokkal, mégis a mi játékainktól eltérő szerephelyzetben.

Forrás: Lukácsy András: Népek játékai (Móra, Bp., 1964, 347-348. o.)

 

Oroszlán és antilop

Fogójáték, amiben a fogó oroszlán, a menekülők antilopok. Játék elején az antilopok „hunynak”, az oroszlán pedig jól elrejtőzik a bokros-fás terepen. Ezután az antilopok szétszélednek a játékterepen, de nem tudják, hol rejtőzik az oroszlán. Az oroszlán váratlanul támad, amikor legnagyobb esélye van a zsákmányszerzésre. Az elfogott antilopok is az oroszlánt segítik, amíg csak egy antilop marad életben. Ő lesz a következő oroszlán.

Variálhatjuk úgy is a játékot, hogy több oroszlán indul csapatban hajtóvadászatra. Ők is rejtőzéssel kezdik, és már az elhelyezkedésükkel igyekeznek csapdát állítani.

 

Afrikai leopárdcsapda

A játékosok körben állnak, és a körív mentén egymás mögött énekelve körben járnak, közben két játékos mindkét kezét összefogva „csapdát” tart a fejük felett. A játékosok az éneklés ütemére lépdelnek, tenyerükkel tapsolnak. Többféle ének tartozik a játékhoz, az egyik így szól:

Oroszlán és leopárd, oroszlán és leopárd
két éji vadász.
Oroszlán és leopárd, oroszlán és leopárd
zsákmányra talál.

Az ének végén lecsapódik a csapda: a két magasra tartott kéz lehull, és megfog valakit a játékosok közül, aki kiáll. Hasonlóan folytatódik a játék. Ha már két játékos állt ki, ők új csapdát alkotnak, és a dal végén már két játékos lesz fogoly. Így egyre több lesz a csapda, és egyre kevesebb a szabad játékos. Az utolsó kettő a győztes.

A csapdajáték magyar változatai kapus játékként ismertek. Ilyen a Bújj, bújj, zöld ág, ahol a kapu erre a sorra csapódik le: „Bent maradt a macska.” Mifelénk legfeljebb vadmacskáról lehet szó, oroszlánról nem. (A játékleírás elérhető a címre kattintva.)

 

Oroszlánversek és -dalok (Zenei-ritmikus, verbális-nyelvi)

Több olyan mondóka, vers és dal is ismert, ami az oroszlánt mutatja be játékosan. Olvassuk fel ezeket a gyerekeknek, majd felelgetve ismételjük, ritmizáljuk a verseket (alább csak részleteket közlünk, a teljes szöveg elérhető a címre kattintva). Amelyik megtetszik, azzal játszhatunk csapdajátékot is (lásd az előbbi játékleírást).

Hallgassuk meg az elérhető dalokat. (A Kaláka dalfeldolgozás megtalálható a Nálatok laknak-e állatok? című lemezen.)

 

Csoóri Sándor: Oroszlán

Kis oroszlán, nagy oroszlán,
hol rohangál, hol poroszkál.

 

Orbán Ottó: Oroszlán

Kisoroszlán, gömbölyded,
boldog, mikor bömbölhet.

 

Tandori Dezső: Oroszlán

Sivatagi oroszlánok
nem túl nagy állatbarátok.
Fut előlük a szomszédnép,
mindenki félti a bőrét.

 

Molnár Tamás: Zenés állatkert – Az oroszlán

Ha valami oson a sötétben,
és messziről látszik egy mérges szem,
hát jobban teszed, ha odébbállsz,
az oroszlánnal sose játssz!

 

 

 

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Állatok a Bibliában menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .