2Tim 4,6–8

A harc vérre megy. Nem egy kis vívásról vagy birkózásról van itt szó, hanem élet-halál küzdelemről. Arról a csatáról, amit élete utolsó perceiben él át az ember, amikor végiggondolja tetteit, s elszámol mindennel (agónia).

Hányan gondolják, hogy a hitben járás egyszerű dolog, ezért már az első akadálynál megtorpannak, s megbántódva, hogy ők nem „ilyen lovat akartak”, fel is adják. Pedig Jézus sohasem ígérte senkinek, hogy menni fog minden, mint a karikacsapás! Harcot ígért, s Pál sem tehetett mást.

Olyan ez a levél, mint egy végrendelet. Benne az apostol életének summázata, a legfontosabbak: a küzdelem megérte, győzelem vár. Jó, ha valaki el tudja mondani ezt, amikor végignézi életének „filmjét”, s megáll a Bíró előtt.

Timótheus együtt dolgozott Pállal, látta példáját, így a felszólítás sem érte váratlanul. Megszokta, hogy azt hallja, amit láthat is. Hiteles, harcos, hitvallásos életet, sokaknak üdvösségére: Isten nevében bizonyságot tenni mások előtt. Erővel szólni róla akkor is, amikor úgy tűnik, hogy nincs azonnali eredmény. Reménységgel segítségül hívni börtönben, sőt másokat is bátorítani levélben. Pál ismerte Isten nevének helyes kiejtését!

Így, hónap végén megállhatunk néhány percre, s végiggondolhatjuk: Mi az, ami ebben a hónapban igazán fontos volt? Mi az, ami nem zárult le, pedig nagyon szerettem volna? Mi az, amit elkezdhettem? Mi az, amiben vannak már győzelmek a nyelvemmel, indulataimmal való küzdelemben? Tudom-e úgy használni Isten nevét, hogy az mindenkinek áldást jelentsen? Vagy éppen miattam átkozzák Őt sokan?

© Fodorné Ablonczy Margit – Bölcsföldi András: Maradjanak szívedben, Parakletos Könyvesház, 2024

Életkorok:  alsós, felsős, 
Képesség területek:  nyelvi feladat, játék, barkácsolás, kézművesség, ön- és társismeret, kapcsolat, mozgásos játék, ének, zene, ritmus, 
Szervezési formák:  hittanóra, csendesnap, 
Tudomány területek:  módszertani segédanyag, 
Multimédia:  kézműves oldal, e-könyvek, online szöveg, hanganyag, 

Képforrás: 123RF

  • Bibliai történet: 2Sámuel 12,3; Ézsaiás 40,11; Máté 14,22–33; Márk 5,21–24.35–43; 6,30–44; János 2,1–11; 6,1–13
  • Intelligenciatípus: Verbális-nyelvi, vizuális-térbeli, kapcsolati, egzisztenciális, testi mozgásos, zenei-ritmikus
  • Tevékenység: Bárányemlék, bárányalak készítése; történetolvasás, beszélgetés: csodapróbák és Jézus csodája; csodatörténetek felidézése, hírmondójáték; hálaadó ének felelgetve

 

Bárányka, kelj fel! (Verbális-nyelvi, vizuális-térbeli)

Idézzük fel bárányos történetünk szomorú záróeseményét, amikor Csillag, a kis ikerbárány meghal, és Avi megpróbálja feltámasztani. Jésua/Jézus szavaival próbálkozik, amit a hírmondóktól hallott. Avi pontosan idézi Jésua szavait, amivel Jairus lányát feltámasztotta, mégsem sikerül neki a csoda. Csillag nem kel fel, nem mozdul többé. Vajon miért?

Emlékezzünk Csillagra egy kisbari készítésével. Egy fehér vagy nyers színű kartonlapot hajtsunk ketté, másoljunk rá egy báránysablont (fejénél érintkezik a hajtásvonallal). Vágjuk ki (a fej hajtásvonalát nem szabad keresztülvágni), és kissé kinyitva állítsuk lábra. A test már megáll a lábán, következő lépésben gyapjúba kell öltöztetni. Ez történhet vattapamacsok ragasztásával vagy vastag fonal testre való rátekerésével. Végül filctollal arcot rajzolhatunk a fejre, és fekete foltot, csillagot, amiről a nevét kapta.

Sablonok, ötletek a báránykészítéshez:

Kép: 123RF

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

 

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Gyerekszemmel / Gyerekek a Bibliában – újszövetségi történetek menüpont alatt.

Mt 11,28–30

A praüpathia – szelídlelkűség, egyfajta kisugárzást jelent. Ráhangolódást egy másik emberre, az ő hullámhosszára. Ismerős talán az apátia – kedvetlenség; szimpátia – kedvesség; empátia – beleérzőképesség. Ezek mind olyan lelki fogalmak, melyeknek látható jeleik vannak, s egy emberi magatartásformát jelölnek. Ilyen a szelídség is.

„Tanuljátok meg tőlem!” – mondja Jézus, tehát tanulható. Ahogyan az alázat az Isten felé, úgy a szelídség az emberek felé. Lehet számolni tízig, ha valami ér, de lehet komolyan végiggondolni, hogy mikor a másik kiállhatatlan, az egyáltalán nem biztos, hogy nekem szól – valószínűleg önmagára haragszik, több megértésre van szüksége, rossz napja volt, stb. Ha el tudom különíteni magam a másik embertől, s nem gondolom, hogy mindig mindenki rólam beszél, nekem célozza a megjegyzéseit, sokkal könnyebben fogok szelíd maradni. S csak a szelídek fognak hitelesen szólni Isten nevéről!

A szelídség hatalmas erő. Mert szelídnek maradni is csak erős emberek tudnak. Akinek igaza van, csendben is meg tudja mondani, akár még hallgatni is tud. Nem véletlen, hogy a Példabeszédek könyve így fogalmaz: „A szelíd szó a csökönyösséget is megtöri.” (25,15)

„Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet.” (Mt 5,5)

© Fodorné Ablonczy Margit – Bölcsföldi András: Maradjanak szívedben, Parakletos Könyvesház, 2024

Zsid 12,1–15

Az állhatatosság azt jelenti, hogy megmaradok valami mellett, akkor is, ha nehéz. Ez különösen olyankor probléma, ha körülöttem mindenki másként gondolja. Itt az igében hatalmas biztatást kapnak a hívők azáltal, hogy láthatják maguk előtt hithősökként emlegetett elődök példáját. Az igében a „bizonyságtevők fellege” (Zsid 11) olyan tömeget jelez, akik a „lelátón szorongnak”, s szurkolnak azoknak, akik lenn a stadionban még a versenypályán küzdenek.

A rossz ellen való küzdelemben legnehezebb az állhatatosság, mert olyan könnyen válaszolunk a rosszra rosszal. Ha valaki lusta, kiabálva hozzuk tudtára, ha valaki csúnyán beszél, lehurrogjuk, ha valaki bánt, azt tervezzük, hogyan adhatnánk vissza. Elfelejtjük, hogy a „gonoszt jóval győzd meg” (Róma 12,21).

Az állhatatosság jelentése még: elhordozok valamit. Az eredeti szó „aláhajlást” is jelent, amit képben talán úgy lehet elképzelni, mint amikor valaki egy hátizsákot vesz fel. Odatartja a hátát a tehernek. Egy gyalogtúrán nagyon sokat lehet tanulni a teherhordozásból, pl. azt is, hogy a teher jelenti a létfenntartást. Abban vannak a hálóeszközök, az étel, a meleg ruha. Ha nincs teher, nincsenek tartalékok sem. Az állhatatosság is ilyen aranyfedezetet jelent.

A „malenkij-robot” idején, a büntetésből elvitt magyar emberek közül sokakat éheztettek, s volt, hogy nők hetekig dolgoztak csepegő bányában, ahol csuromvizesek lettek, szállásukon pedig nem volt fűtés, hajnalban rájuk fagyott a ruha. Ők imádkoztak és énekeltek. Hitték, hogy Isten ott is hallja. Abból a faluból, akik így összetartottak, csak egy ember nem tért haza.

© Fodorné Ablonczy Margit – Bölcsföldi András: Maradjanak szívedben, Parakletos Könyvesház, 2024

1Kor 13

Az agapé a képmutatás nélküli forró szeretet, melyről legrészletesebben a korinthusi levélben olvashatunk, mint az igaziról. Ott azt is megfogalmazza Pál, hogy törekedjünk erre a kiváltképpen való útra, mert oly sok fajta szeretet-fogalom forog közöttünk, hogy mindenki csak a saját értékrendjéhez tudja viszonyítani.

Van, akinek az a szeretet, ha teljesíti kötelességét. Sok szülő azt hiszi, hogy ő szereti gyermekét, mert ellátja, s áldozatokat vállal érte. Van, aki azt gondolja, hogy a szeretet az, ha őt szeretik. Az ilyen emberek csak várni, követelni tudják a szeretetet, s feneketlen kútként csak nyelik a másoktól kapott javakat, de sohasem elégednek meg. Van, aki azt gondolja, a szeretet az, ha mindig kijavítom a hibákat, s gondoskodom róla, hogy a környezetemben értékes emberek legyenek.

Sorolhatnánk vég nélkül, hogy mennyi félreértés van e fogalom körül. Hány ember mondja ki hiába Isten nevét, amikor csak önmagát akarja igazolni! Kegyes frázisok sokasága a szeretet nevében, imádságban, lelki beszélgetésekben!

Figyeljünk e héten erre a szóra! S gondolkozzunk el, hányszor őszinte, amikor kimondjuk vagy rá hivatkozunk? Esténként gondoljuk végig a napunkat, mi az, amit valóban szeretetből tettünk? Ne felejtsük el, hogy ezt a szeretetet nem kitermelni kell magunkból, hanem kapni lehet folyamatosan Attól, aki maga a szeretet!

Hogyha nem mutatják a szeretetet, gyakran nem is érzik.

W. Shakespeare

© Fodorné Ablonczy Margit – Bölcsföldi András: Maradjanak szívedben, Parakletos Könyvesház, 2024

Lk 8,22–25

Ha a tanítványok életét megnézzük az első három évben – ők sem mutatnak nagyon biztató képet! Mennyi mindent kellett megtanulniuk, hogy szívükben a kételkedés helyébe hit érjen! Mennyi tévhitet kellett megtagadniuk, hogy valódi hitük legyen! Hányszor kellett a félelmet átélni, hogy végre elhiggyék, a Mesternek van hatalma bármit megtenni! Meddig tanulták Jézus nevét, míg hittel mondták ki, ismerve jelentőségét (ApCsel 3,6)!

Ha az ő életüket nézzük, bizakodóak lehetünk, hiszen nagyon őszintén ír róluk a Szentírás. Nem tagadja le nyomorúságukat, túlzásaikat, kételkedésüket. Jézus mégsem adja fel, nem kergeti el őket, hanem megérleli bennük a kérést, hogy lehessen hitük, s így önmaguk helyett Istenbe vessék bizodalmukat.

Tehát törekedjünk a hitre! A valódira, ami hegyeket mozdíthat, mert hegynél biztosabb az alapja. A magvető féle négy föld közül háromban növekedésnek indul az elvetett magocska, de csak egyben hoz termést. Egy szív eleve kemény volt, kettő „útközben” romlott el, s egy maradt győztes a hétköznapok harcában is.

A „hitre jutás” alkalma még nem a cél. Az csak a kezdet. Olyan, mintha valaki megtanulja, hogyan kell hurkolni a kötésnél a szemeket. Mennyi gyakorlás kell, hogy felvehető pulcsi legyen belőle?! S mennyit kell még tanulni, hogy a leszaladt szemet is fel tudja szedni valaki! Kitartás nélkül nem megy.

© Fodorné Ablonczy Margit – Bölcsföldi András: Maradjanak szívedben, Parakletos Könyvesház, 2024

1Tim 4,1–11

Eüszebeia = kegyesség, istenfélelem. A görögben az „eü” kezdetű szavak mindig valami örömmel vállalt vagy gyakorolt cselekedetre utalnak. Itt is a hálából Istennek szentelt élet megnyilvánulásáról van szó, ahogyan a Heidelbergi Káté 2. kérdés-felelete mondja: „Hány dolgot kell tudnod avégből, hogy ebben a vigasztalásban boldogul élhess és boldogul hallhass meg? Hármat: először, hogy mily nagy az én bűnöm és nyomorúságom, másodszor, hogy mimódon szabadíttatom meg minden bűnömből és nyomorúságomból, harmadszor, hogy mily nagy hálával tartozom Istennek ezért a szabadításért.”

Az igazi kegyességben Isten nevének használata a helyére kerül! Nem hiábavaló lesz, hanem szívet betöltő gazdagság, hiszen ismerhetjük valódi értékét és használatát!

A kegyességben van önismeret, istenismeret és hála. Többet tud magáról az, aki megpróbál böjtölni – mert önmegtagadása elő fogja hozni a belső kívánságokat; többet tud meg Istenről az, aki elkezd imádkozni – mert ezáltal olyan kapcsolatban lehet vele, amit semmilyen más módon elérni nem lehet; s többet tud meg a háláról az, aki elkezd adakozni – mert így ismeri el, hogy mindenét csak kapta. Jelen és jövendő ígéreteit az nyerheti el, aki gyakorolja a kegyességet!

Nem az a kegyes, aki sokakon szánakozik, hanem aki nem bánt meg senkit.

Kempis Tamás

© Fodorné Ablonczy Margit – Bölcsföldi András: Maradjanak szívedben, Parakletos Könyvesház, 2024

Ef 6,11–18

A bibliai görög nyelv két igazságfogalmat használ. Az egyik Isten tulajdonsága, aki maga az igazság – mely nem elvont fogalomként értelmezendő, hanem a világot fenntartó személy tulajdonságaként. „Én vagyok az igazság” – mondja Jézus. Ez az Ő egyik „neve”!

A mi igazságunk a másik fogalom, amit inkább megigazulásnak kellene nevezni. Azt jelzi ez, hogy nem birtokoljuk az igazságot: „Nekem van igazam!” Hiszen ilyen igazság annyi van, ahány ember. Az ember igazsága inkább viszonyfogalomként értelmezhető, s nem önmagában. Mi Isten kegyelméből igazíttatunk meg: „igaz emberek” lehetünk, örvendezve gonoszságainktól való szabadulásunkban. Ez az Ő nevének jelentése! Miben áll hát az igazságunk?

A megigazulás ajándék. Olyan, mint a győzelmi koszorú, melyet a célhoz érve kap meg az ember. Ezért lehet rá törekedni, lehet „űzni”, keresni. De a megigazulás gyümölcs is, egy vállalt és végigküzdött élet termése. Mások is ízlelhetik az életemben, mert hozzájuk való viszonyulásom változik meg: a kapott irgalom szerint irgalmas leszek velük. S a megigazulás páncél, védelem, mert tudhatom, hogy nem magamtól vagyok, ami vagyok. Az véd meg, aki igaznak nyilvánított minden „tüzes nyíllal szemben”. Még olyanokkal szemben is, akik bármilyen módon bántalmaztak (ApCsel 16,16–40!).

„Szenteld meg őket igazsággal: a te igéd igazság.” (Jn 17,17)

© Fodorné Ablonczy Margit – Bölcsföldi András: Maradjanak szívedben, Parakletos Könyvesház, 2024

Életkorok:  alsós, felsős, 
Képesség területek:  nyelvi feladat, játék, természetismeret, ön- és társismeret, kapcsolat, ének, zene, ritmus, képalkotás, vizualitás, 
Szervezési formák:  hittanóra, csendesnap, családi alkalmak, 
Tudomány területek:  művészetek, módszertani segédanyag, 
Multimédia:  online szöveg, hanganyag, 

Képforrás: 123RF

  • Bibliai történet: 2Sámuel 12,3; Zsoltárok 50,8–11; 78,71; Példabeszédek 12,10; Ézsaiás 40,11; János 10,3
  • Intelligenciatípus: Verbális-nyelvi, természeti, kapcsolati, zenei-ritmikus, vizuális-térbeli, egzisztenciális
  • Tevékenység: Versolvasás otthon lakó állatokról, képzeletjáték; tabló- vagy albumkészítés, kreatív írás; történetolvasás, beszélgetés egy kisállat haláláról, kreatív feldolgozás

 

„Nálatok laknak-e állatok?” (Verbális-nyelvi, természeti, zenei-ritmikus, vizuális-térbeli)

Olvassuk fel a gyerekeknek Rigó Béla: Nálatok laknak-e állatok? c. versét is (elérhető a címre kattintva).

Majd hallgassuk meg a Kaláka együttes dalfeldolgozásában (kattints a névre).

Milyen állatok szerepelnek a versben? Hol élnek ezek az állatok?

Kinél milyen állatok laknak otthon? Gyűjtsétek össze, és írjatok róla listát. Külön csoportba kerülhetnek a házban és a ház körül élő állatok.

Az egyéni listákat összesítve készíthetünk csoportlistát a házi kedvencekről, illetve a ház körül élő háziállatokról. Toplista is készülhet a legnépszerűbb kedvenceinkről.

 

A vers végén szereplő mondat kitágítja, folytatja a verset, minden olvasóban másként.

Benned hogyan folytatódik ez a gondolat: „S ha volna szárnyatok, / szállnátok utána.”

Mit tennél, ha volna szárnyad? Mit tennél, ha volna négy lábad?

Mit tennél egy lepke, egy bari, egy kutyus, egy cica, egy nyuszi vagy egy kishal helyében? Találj ki hozzá egy mesét. Lerajzolhatod vagy le is írhatod.

Kép: 123RF

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

 

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Gyerekszemmel / Gyerekek a Bibliában – újszövetségi történetek menüpont alatt.

1Tim 6,11–16

Ez a kifejezés újra csak valami nagy erőt fejez ki. Amennyire menekülni kell az előzőektől, annyira igyekezni a következőkre! „Törekedj…” – mondja Pál, s ezzel azt hangsúlyozza, hogy abba ne hagyd addig, míg el nem éred. Soha ne add fel, soha ne csüggedj, míg meg nem valósul az életedben! Akár egy olimpiai éremért, melyért nagyon sok évet kell dolgozni.

Milyen egyszerűen meg lehet tanulni ezt a bibliai verset, és mint a vízfolyás mondani a sok jó tulajdonságot egymás után, s milyen nehéz megvalósítani! Ezért vállalják sokan csak a szavakban való keresztyénséget, mert az viszonylag könnyen megszerezhető.

M. Gandhi, indiai politikus mondta egyszer, hogy nagyon szívesen lett volna keresztyénné, ha találkozott volna egy „24 órás keresztyénnel”.

Általában azzal kezdődik, hogy évi egy hetes keresztyén valaki, aztán heti egy órás lesz, majd lassan napi 10 perces. Itt a fejlődésvonal legtöbbször megáll. Mintha a napi 1–2 óra, s a 24 óra szinte elérhetetlen lenne. De nem az! Csak törekedni kell rá! El kell kezdeni reménységgel.

Az egyik ifiben volt egy fiatalember, akinek semmi hangja nem volt. Senki sem szeretett melléülni, mert éneklés közben összevissza csúszkált a hangja. Egyszer elhatározta, hogy ő pedig kántor lesz, orgonálni akar. Volt, aki legyintett, volt, aki nevetett, ám volt olyan is, aki elkezdett vele énekelni. Más valaki leültette a harmóniumhoz, s – hallás nélkül – gyakorolni kezdte vele az egyszólamú játékot… néhány év múlva ő lett a gyülekezet kántora! Ma gyönyörű baritonja van, megnyílt a „torka” is!

© Fodorné Ablonczy Margit – Bölcsföldi András: Maradjanak szívedben, Parakletos Könyvesház, 2024