Neh 12,27–43

Egy esztendő éppen 365 nap 4 óra 11 perc 13,92 másodperc. Így az európai időszámítás többször is naptárreformot tartott, míg a naptár „lefedte” a plusz időket. XIII. Gergely pápa 1582-ben egy bizottságot hozott létre, s megállapította, hogy a Julius Caesar óta eltelt mintegy ezer év felhalmozódott napjait úgy tudják csak helyre tenni, ha 1582 október 4-e után közvetlen 15-e következik a naptárban. A további tévedések elkerülése végett elrendelte, hogy csak azok a századvégi évek legyenek szökőévek, melyek 400-al oszthatóak, a többi nem. Így lett 2000 is szökőév. Maradt még néhány másodperc kallódóban, de az csak 4915-re halmozódik fel újra egy nappá…

Ajándék tehát ez a nap! Legyen nekünk is belső „naptárreformunk”! Használjuk ezt a plusz napot azokra az elmaradt dolgokra, melyek kásahegyként nőnek már régóta előttünk: levelek, látogatások, rendrakás. Ha elcsendesedésünkben is szeretnénk lemaradást behozni, olvassuk tovább Nehémiás könyvének záró fejezeteit, melyek már a messze hallatszó örömről szólnak, Jeruzsálem nagy újjáépítésének hangjairól. Hadd legyen ez a nap lelkileg is ajándék mindannyiunknak!

Istennek kedve telik abban, hogy velünk jót tegyen. Ő azonban keveset talál, aki ezt elhiszi – ezért vannak kevesen azok, akik ezt megtapasztalják.

M. B. Schlink

© Fodorné Ablonczy Margit – Bölcsföldi András: Maradjanak szívedben, Parakletos Könyvesház, 2024

Neh 8,5–9; 9,1–3;10,30

A nép valódi megújulása abból fakadt, hogy belenéztek a törvény tükrébe, s megszomorodtak a maguk törvénytelenségei miatt (8. fejezet). Ez elvezette őket a bűnvallásig (9. fejezet), s a bűnbocsánatért való hálaadás megérlelte bennük az elkötelezettséget. Nehémiás és a nép vezetői ALÁÍRJÁK a megállapodást, hogy Isten törvénye szerint kívánnak élni (10. fejezet). Így lesz a törvény életük vezérévé, mely inti s ösztönzi őket a helyes életre.

A valódi megújulás ilyen sorrendben működik bennünk is:

l/ összetörettetés (bűneink meglátása, megvallása)

2/ hálaadás (a bűnbocsánat elfogadása)

3/ engedelmesség (odaszánt élet – hálából)

Egész hónapban az első parancsolat szerint kerestük az Isten útját. Közelítettük az ige egyszerű, s közvetett üzeneteivel egyaránt.

Isten vágyik a velünk való kapcsolatra, ezért teremtett minket. Szeretetből adta a parancsolatokat. Nem bezárni akar, hanem szabaddá tenni: a JÓRA. Ez csak VELE EGYÜTT, a Neki való elkötelezettségben mehet végbe!

A korlátok minket védenek, parancsai minket őriznek!

A legszebb szó, amit a teremtmény Istenének mondhat: IGEN.

M. A. Trapp

© Fodorné Ablonczy Margit – Bölcsföldi András: Maradjanak szívedben, Parakletos Könyvesház, 2024

Életkorok:  alsós, felsős, 
Képesség területek:  nyelvi feladat, játék, képalkotás, vizualitás, ön- és társismeret, kapcsolat, 
Szervezési formák:  hittanóra, csendesnap, távoktatás, digitális tananyag, 
Tudomány területek:  történelem, egyháztörténet, módszertani segédanyag, 
Multimédia:  kép, galéria, digitális oktató anyag, 

Képforrás: 123RF

  • Bibliai történet: 5Mózes 6,4–9; Márk 12,29–30; Lukács 7,4–5
  • Intelligenciatípus: Verbális-nyelvi, vizuális-térbeli, egzisztenciális
  • Tevékenység: Vallástörténet: görög és római istenalakok; az egy Isten és a Semá Jiszráél, szövegkiegészítés, igés karszalag készítése; virtuális zsinagógalátogatás: képgaléria

 

Római és görög istenek (Verbális-nyelvi, vizuális-térbeli)

A történet két római istent nevez meg, pedig csak főistenből volt tizenkettő Rómában, nem beszélve a kisebb jelentőségű istenekről. A római hitvilág eredetileg különbözött a görögtől, de később a római isteneket azonosították a görög istenekkel, illetve többet át is vettek közülük. Így a római főisteneknek megvan a görög megfelelője is.

Alább a 12 római főisten és görög neve szerepel, a főbb szerepkörökkel. A rajz görög és római isteneket ábrázol (kattintással nagyítható).

Jupiter – Zeusz
a Legnagyobb és Legjóságosabb isten

Juno – Héra
Zeusz felesége, a házasság istennője

Mars – Árész
a háború és a harc istene

Apollo – Apollón
a gyógyítás, a művészetek és a vadászat istene

Diana – Artemisz
a vadászat istennője

Minerva – Pallasz Athéné
a tudományok, a mesterségek, a bölcsesség istennője

Mercurius – Hermész
a pásztorok, utazók, kereskedők és ékesszólás istene

Vesta – Hesztia
a házi tűzhely, az otthon és család istennője

Ceres – Déméter
az anyai szeretet, földművelés istennője

Neptunus – Poszeidón
vizek és tengerek istene

Venus – Aphrodité
a szépség és szerelem istennője

Vulcanus – Héphaisztosz
a tűz és kovácsok istene

Kép: 123RF

Források:

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

 

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Gyerekszemmel / Gyerekek a Bibliában – újszövetségi történetek menüpont alatt.

Neh 6,1–16

Több helyen is olvasunk arról, hogy az ellenség egyik eszköze a „belefárasztás” a folytonos küzdelembe. Ha az ember állandóan ellenállásba ütközik, előbb-utóbb megadja magát.

Megpróbálják ezt Nehémiással is, s nincs túl egyszerű dolga, mert ellenségei kifogyhatatlanok az ötletekben. De ő átlát szándékukon, s tudja, hogy Isten akarata a fal megépülése. Hogy is nem bizonytalanodott el? Csak annyit tudott: ha az ellenség kitartó, neki még kitartóbbnak kell lennie. S nagyon kellett tudnia, hogy mit szabad és mit nem. Azért mert az ellenség szabálytalan, ő nem lehet az.

Résen kell lennünk, hogy a mi ellenségünk ki ne tudjon mozdítani erősségünkből. Csak az Isten törvényéhez való ragaszkodás őrizhet meg minket is minden helyzetben! Semmiféle cél nem szentesíti a törvénytelen eszközöket. Van, amibe nem mehet bele egy keresztyén ember.

Ehhez bölcsesség kell. Nem csupán a törvény ismerete, hanem annak meglátása, hogy mit tehetek, s azt hogyan tegyem. Tapasztalat és istenfélelem.

Aki kéri a világosságot, az megláthatja, vagyis „átlát a szitán” – ahogy a közmondás mondja.

Mért legyek én tisztességes? Kiterítenek úgyis!

Mért ne legyek tisztességes? Kiterítenek úgyis.

József Attila

© Fodorné Ablonczy Margit – Bölcsföldi András: Maradjanak szívedben, Parakletos Könyvesház, 2024

Életkorok:  alsós, felsős, 
Képesség területek:  mozgásos játék, ön- és társismeret, kapcsolat, nyelvi feladat, játék, ének, zene, ritmus, 
Szervezési formák:  hittanóra, csendesnap, 
Tudomány területek:  kortörténet, háttéranyag, módszertani segédanyag, 

Képforrás: 123RF

  • Bibliai történet: Zsoltárok 127,1–2; Márk 1,21–34; Lukács 7,1–4
  • Intelligenciatípus: Testi-mozgásos, kapcsolati, verbális-nyelvi, egzisztenciális, zenei-ritmikus
  • Tevékenység: Székekkel védelmi alakzatok alakítása, összehangolt mozgás alakzatban; történetolvasás, beszélgetés: mi történt a zsinagógában; énektanulás, éneklés

 

Pajzsalakzat székekkel (Testi-mozgásos, kapcsolati)

Emlékeztek a római légiók híres pajzsalakzatára? A légionáriusok egy csoportja szorosan beállt több sorba, és a pajzsaikkal zárt alakzatot hoztak létre, amit az ellenfél nehezen tudott átütni vagy megbontani. Mi volt az alakzat neve? Melyik állathoz hasonlít?

Próbáljunk meg együtt egy ilyen alakzatot alkotni a székeinkkel lépésről lépésre, fokozatonként. A székek lesznek most a pajzsok:

  • Minden gyerek álljon a széke mögé, fordítsa azt ülőkével maga felé, és tegye a támlájára mindkét kezét. Ez az alapállás.
  • Majd ereszkedjen fél térdre a széke mögé, ez a térdelő védelmi állás.
  • Álljon fel, az ülőkét két oldalt fogja meg, és emelje a széket a mellkasa elé. Ez az álló védelmi állás.
  • Alkossanak a gyerekek 4-5 fős sorokat, álljanak szorosan egymás mellé, és emeljék a székeket maguk elé védelmi állásban. Ez a sorfal.
  • Álljanak a sorok egymás mögé bő lépés távolságra, és az első sor kivételével óvatosan (meg ne sértsék az előttük állót) emeljék a széket a fejük fölé. Az első sor emelje a széket a mellkas elé. Készen is van a teknősbéka alakzat.
  • Apró lépésekkel araszolva, vezényszóra lépegessen előre az egész alakzat. Majd szintén vezényszóra lépegessen hátra, mintha visszavonulna.

 

Valószínűleg nem megy majd minden első szóra úgy, mint a karikacsapás. De hívjuk fel a gyerekek figyelmét, hogy a katonai alakzatok kialakítása, az együtt mozgás gyakorlása mindig fontos volt a katonák életében, és fontos ma is.

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

 

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Gyerekszemmel / Gyerekek a Bibliában – újszövetségi történetek menüpont alatt.

Neh 5,14–19

Egy kis gyülekezet felvállalta – lelkésznője biztatására –, hogy a templomjavításhoz naponta két ember jön segíteni. Egy hét után elfogytak az emberek. Végül egyik nap azután nem jött senki. Ott állt a két kőműves, s nem volt, aki keverje a maltert, s felhúzza a falakra. A lelkésznő vette a munkásruhát, s beállt lapátolni a betonkeverő mellé, húzta fel a vödröket az anyaggal. Lassan haladtak, de semmiképpen sem akarta abbahagyni a munkát. Mindenki látta ezt, hiszen a templom a főtéren volt. Másnaptól naponta hárman is jelentkeztek, s szépen haladtak előre a tatarozással.

Nehémiás fantasztikus példa ebben. Ahogyan tud belső feszültségeket lerendezni, a társadalmi különbségekből fakadó nyomorúságokat elegyengetni, s ahogyan tudja felajánlani teljes jövedelmét az építkezéshez…

Áldozathozatala „befektetés” az Istennél: ezen keresztül sokszorosát hozza elő a szívekből.

Nem kell várnom a többiekre, s nem is várhatok el tőlük semmit. Mindig nekem kell kezdenem. Amiről meggyőződtem, hogy jó, azt akkor is tennem kell, ha nagyobb áldozatot kíván, mint gondoltam.

A dolgok értékét nem megtalálni, hanem megteremteni kell.

Antoine de Saint-Exupéry

© Fodorné Ablonczy Margit – Bölcsföldi András: Maradjanak szívedben, Parakletos Könyvesház, 2024

Neh 4

Egy cigányok között misszionáló embert egyik este késsel támadtak meg az utcán. Amikor hátranézett, s meglátta, hogy ki fenyegeti késsel az életét, megkérdezte: „Bandikám, ki fog akkor téged szeretni?”

Isten embere kerülhet nagyon kemény, életét is fenyegető helyzetekbe. Isten útja annyira keskeny, hogy az úton haladva sokszor beleakad a ruhánkba mindenféle ág…

Nehémiás ellenségei már nemcsak gúnyolódnak, hanem fenyegetőznek is. Meg kell gondolnia, mit tesz, hiszen a rábízottak is veszélyben vannak. Folytatják a munkát, de közben fegyvert viselnek. Kettős készültségben állnak: vakolókanál és kard van náluk. A munka és védelem eszközei. Honnan volt erre bátorságuk? Isten jelenlétéből. Nehémiás készen állt a harcra is, hogy a munkát bevégezhesse. Egy pillanatra sem bizonytalanodott el, az ellenség semmilyen támadásától.

Egy huszadik századi teológus úgy fogalmazta, hogy ma a hit legfontosabb kifejezése a BÁTORSÁG. Vállalni a hitet, Jézus nevét, egyházunk múltját, gyülekezeteink elesettségét – ez nem kevesebb, mint Nehémiás idejében.

John Bunyan: A zarándok útja c. művében írja le, hogy Keresztyénnek egy olyan úton kellett végigmennie, ahol két oroszlán tátotta a száját, s nagy üvöltéssel rohantak vele szembe. Megtorpant, de azután észrevette, hogy az oroszlánok meg vannak láncolva. Egy pontnál közelebb nem jöhetnek. Azért így sem volt egyszerű elmenni mellettük…

© Fodorné Ablonczy Margit – Bölcsföldi András: Maradjanak szívedben, Parakletos Könyvesház, 2024

Neh 3,33–38

A gúnyolódás a gyengék fegyvere. Mindig félelmet takar. Mit tesz ellene Nehémiás? „Hallatlanná teszi” szavaikat, nem válaszol nekik. Nem keveredik felesleges önigazolásokba, sem nem felel azzal, hogy gyenge pontjaikat támadja. Teszi, amit tehet. Istennek azonban „kitálal”, az átok-zsoltárokhoz hasonlóan – ezzel megszabadul a lelki tehertől.

Tudja, hogy az Istentől való ügyeknek mindig vannak ellenzői is. Mindig vannak irigyek, félelmes szívűek, csúfolódók, ítélettel fenyegetőzők. Ezzel számolni kell annak, aki Isten akarata szerint akar járni. A tyúkok addig vágják a „más” színű, járású csirkét, míg megölik. Az emberek sem sokkal kedvesebbek. Azonnal keresik a másságban a gyenge pontokat.

Ez tehát ne keserítsen el senkit, aki vállalkozott az engedelmességre. Sőt vértezze fel magát, mert ez csak próbatétel, hogy valóban akarja-e az Isten szerinti utat járni. Más emberek más véleménye ellenére is. Az embereket azért meg lehet győzni, ha elég kitartóak vagyunk a jó ügyben.

És mindig lesznek támogatók is. Sőt annyian lesznek, ahányan szükségesek a terv véghezviteléhez. A nép teljes bevetéssel dolgozik, mert látják Nehémiás állhatatosságát.

„Ember, megmondta neked, hogy mi a jó, és hogy mit kíván tőled az Úr! Csak azt, hogy élj törvény szerint, törekedj szeretetre, és légy alázatos Isteneddel szemben.” (Mik 6,8)

© Fodorné Ablonczy Margit – Bölcsföldi András: Maradjanak szívedben, Parakletos Könyvesház, 2024

Neh 2,1–15

Nem tudom, próbáltál-e már egy bimbónak „segíteni” a kinyílásban? Én igen, s nagyon megszomorodtam az eredménytől: a szirmok lehullottak!

Nehémiás tud várni. Négy hónapig csak imádkozik, s vár. Szeretne tenni valamit, de még nem tudja, hogy rá van-e szükség. Kivárja, míg választ kap Istentől. A válasz a királyon keresztül érkezik, akinek Nehémiás Perzsiában a pohárnoka. Engedélye nélkül egy lépést sem tehet. Még a kérés sem lehetséges, míg a király meg nem kérdezi.

Nehémiás kész elvetni is a tervet – mint saját ötletét –, ha az nem Istentől van. De imádságban hordozza, s mire kiderül a válasz, már tudja, mit kell tennie. Isten érleli meg benne a döntést.

Nem számít senki másra, de kész bárkit bevonni, ha szükséges. Akár éjszaka is utánanéz a dolgoknak: tudja, hogy megérett a helyzet a cselekvésre, nem lehet halogatni tovább.

Ha Isten parancsol valamit, tudnom kell, hogy Ő soha nem a törvény betűjének megfelelő engedelmességet követel, hanem csak egyet akar tőlem, mégpedig azt, hogy higgyek. Az ember a tényleges engedelmességben lesz szabad a hitre.

D. Bonhoeffer

© Fodorné Ablonczy Margit – Bölcsföldi András: Maradjanak szívedben, Parakletos Könyvesház, 2024