05-3. Kinek a hatalma?

, Életkorok:  alsós, felsős, 
Képesség területek:  mozgásos játék, ön- és társismeret, kapcsolat, nyelvi feladat, játék, ének, zene, ritmus, 
Szervezési formák:  hittanóra, csendesnap, 
Tudomány területek:  kortörténet, háttéranyag, módszertani segédanyag, 
  • Bibliai történet: Zsoltárok 127,1–2; Márk 1,21–34; Lukács 7,1–4
  • Intelligenciatípus: Testi-mozgásos, kapcsolati, verbális-nyelvi, egzisztenciális, zenei-ritmikus
  • Tevékenység: Székekkel védelmi alakzatok alakítása, összehangolt mozgás alakzatban; történetolvasás, beszélgetés: mi történt a zsinagógában; énektanulás, éneklés

 

Pajzsalakzat székekkel (Testi-mozgásos, kapcsolati)

Emlékeztek a római légiók híres pajzsalakzatára? A légionáriusok egy csoportja szorosan beállt több sorba, és a pajzsaikkal zárt alakzatot hoztak létre, amit az ellenfél nehezen tudott átütni vagy megbontani. Mi volt az alakzat neve? Melyik állathoz hasonlít?

Próbáljunk meg együtt egy ilyen alakzatot alkotni a székeinkkel lépésről lépésre, fokozatonként. A székek lesznek most a pajzsok:

  • Minden gyerek álljon a széke mögé, fordítsa azt ülőkével maga felé, és tegye a támlájára mindkét kezét. Ez az alapállás.
  • Majd ereszkedjen fél térdre a széke mögé, ez a térdelő védelmi állás.
  • Álljon fel, az ülőkét két oldalt fogja meg, és emelje a széket a mellkasa elé. Ez az álló védelmi állás.
  • Alkossanak a gyerekek 4-5 fős sorokat, álljanak szorosan egymás mellé, és emeljék a székeket maguk elé védelmi állásban. Ez a sorfal.
  • Álljanak a sorok egymás mögé bő lépés távolságra, és az első sor kivételével óvatosan (meg ne sértsék az előttük állót) emeljék a széket a fejük fölé. Az első sor emelje a széket a mellkas elé. Készen is van a teknősbéka alakzat.
  • Apró lépésekkel araszolva, vezényszóra lépegessen előre az egész alakzat. Majd szintén vezényszóra lépegessen hátra, mintha visszavonulna.

 

Valószínűleg nem megy majd minden első szóra úgy, mint a karikacsapás. De hívjuk fel a gyerekek figyelmét, hogy a katonai alakzatok kialakítása, az együtt mozgás gyakorlása mindig fontos volt a katonák életében, és fontos ma is.

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

 

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Gyerekszemmel / Gyerekek a Bibliában – újszövetségi történetek menüpont alatt.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .