09-2. Ínséges időkben

, Életkorok:  felsős, 
Képesség területek:  természetismeret, ön- és társismeret, kapcsolat, nyelvi feladat, játék, ének, zene, ritmus, drámajáték, élménypedagógia, mozgásos játék, 
Szervezési formák:  hittanóra, 
Tudomány területek:  kortörténet, háttéranyag, művészetek, módszertani segédanyag, 
Multimédia:  kép, galéria, online szöveg, 
  • Bibliai történet: 1Mózes (41,47–49.53–57) 42–45 (46–47); Példabeszédek 15,17; Ezékiel 4,9
  • Intelligenciatípus: Természeti, egzisztenciális, verbális-nyelvi, zenei-ritmikus, kapcsolati, testi-mozgásos
  • Tevékenység: A gabonatárolás szerepe, ókori gabonatárolók megfigyelése; hangutánzó játék mondókákkal: „ínséges” haranghangok; mai élethelyzetek dramatizálása, beszélgetés ínséges időkről, ínségreceptek gyűjtése; „nagyon testvérek”: a testvérboldogság „receptje”

 

Magtárak (Természeti, egzisztenciális)

Az ókori Egyiptom a korszak egyik legfejlettebb mezőgazdaságával rendelkezett, amihez a gabonatárolás rendszere is hozzátartozott. A nagyobb magtárak templomokhoz és palotákhoz kapcsolódtak, a kisebbeket szétszórtan helyezték el a városokban. Két alapvető típusuk volt:

  • A kör alapú magtárak alakja méhkaptárhoz hasonlított, ezeket gyakran csoportosan építették (5-6 db), és fallal vették körül. Egyenként kb. 5 méter magasak, 2-3 méter átmérőjűek voltak. A gabonát a magtár tetején lévő ajtón keresztül szórták be, és az aljához közeli ajtón keresztül jutottak hozzá.
  • A négyzet- vagy téglalap alapú magtárak hasonló elvek alapján épültek, oldalfalaik rézsútosan álltak, tetejük lapos volt.

 

Figyeljük meg egyiptomi gabonatárolók ábrázolását, régészeti maradványait és sírleletekben fellelt modelljeit, valamint egy izraeli gabonatároló maradványait a Gabonatárolók az ókori Egyiptomban és Izraelben című tankockán (elérhető a címre kattintva).

Források:

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Gyerekszemmel / Ősatyák és gyermekek menüpont alatt.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .