03-2. Kutak és bárányok

, Életkorok:  felsős, 
Képesség területek:  természetismeret, barkácsolás, kézművesség, ön- és társismeret, kapcsolat, nyelvi feladat, játék, képalkotás, vizualitás, 
Szervezési formák:  hittanóra, csendesnap, távoktatás, digitális tananyag, 
Tudomány területek:  természettudomány, módszertani segédanyag, 
Multimédia:  kép, galéria, film, digitális oktató anyag, kézműves oldal, 
  • Bibliai történet: 1Mózes 21,22–34 (26,12–33); Zsoltárok 36,9–10
  • Intelligenciatípus: Természeti, egzisztenciális, vizuális-térbeli, kapcsolati, verbális-nyelvi, logikai-matematikai
  • Tevékenység: Bibliai földrajz: képgaléria megfigyelése; csepegtető vízgazdálkodás: öntözők készítése PET-palackból; tapasztalatszerzés a víz útjáról: vízfalak készítése csoportmunkában; a hét bárány jelképe: képalkotás, történet- és mesealkotás

 

Beérseba és környéke (Természeti, egzisztenciális)

Beérseba a Negev-sivatag északi szélén fekszik. Völgye évezredek óta lakott, mert elegendő vízzel rendelkezik, ami télen a hebróni hegyekből folyik, és nagy mennyiségben tárolódik a föld alatt. A völgy fő folyója egy vádi (időszakos folyó vagy patak), amely télen árad, majd elapad és kiszárad.

Beérseba meleg, félszáraz terület, de mediterrán hatásokkal. Forró és száraz nyarak, enyhe telek jellemzik. A csapadék nagy része a téli időszakban hullik. Nyáron nappal és éjszaka is elég magas a hőmérséklet, a csapadék ritka.

A terület már a Kr. e. 4. évezred óta lakott. A régészek feltártak egy Tel Be’er Sheva nevű helyet, ahol egy ókori város, feltehetőleg a bibliai Beérseba romjait találták meg a királyság korából (Kr. e. 10. század körül). A lakóhely vízbőségéről a környéken található számos kút tanúskodik.

 

Nézzük meg a Beérseba és környéke című tankocka képeit és rövid videóit (elérhető a címre kattintva). Időzzünk el egy-egy képnél (az „i” alatti felirat tájékoztat), figyeljük meg a jelenséget, az életmódra utaló jeleket, nyomokat.

A képek kattintással nagyíthatók.

Források:

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Gyerekszemmel / Ősatyák és gyermekek menüpont alatt.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .