01-2. Már anyaölben is

, Életkorok:  felsős, 
Képesség területek:  nyelvi feladat, játék, ének, zene, ritmus, ön- és társismeret, kapcsolat, képalkotás, vizualitás, természetismeret, gondolkodtató, logikai feladat, érzékszervi játék, 
Szervezési formák:  hittanóra, csendesnap, 
Tudomány területek:  művészetek, módszertani segédanyag, 
Multimédia:  online szöveg, 
  • Bibliai történet: 1Mózes 18,1–15; Zsoltárok 139,13.15–16; Lukács 1,37; 18,27; Zsidók 13,1
  • Intelligenciatípus: Verbális-nyelvi, zenei-ritmikus, kapcsolati, önismereti, egzisztenciális, vizuális-térbeli, természeti, logikai-matematikai, testi-mozgásos
  • Tevékenység: Ringató mondókák ritmizálása, kreatív dallam- és dalszövegalkotás, -előadás; értő versolvasás, hasonlatok gyűjtése és képi ábrázolása, családi beszélgetés: anya-szülő és magzat kapcsolatának emlékei; felelgető kóruséneklés: hálaének; beszélgetés: a vendéglátás szokásai régen és ma, tervezés: vendégmenü és költségvetése; hallgatózó játék, hihetetlen történetek mesélése

 

Csillagos ringatók, dajkarímek (Verbális-nyelvi, zenei-ritmikus)

A magyar népköltészet ringatóiban is gyakran előfordul a csillag, mint az égi nyugalom és rend képe. Az alábbi ringatók közül bármelyiket énekelhette, dúdolhatta volna Sára is, akár már a kisbabára várva, pocakjában dédelgetve a gyermeket. A kilenc hónap alatt volt ideje elfogadni a hihetetlent, és a kétkedő nevetése öröménekké, dúdolgatóvá válhatott.

Ne gondoljuk hát, hogy a ringató dajkarím „dedós”. Attól függ, hogyan közelítünk hozzá. Minden leendő kismamának (és kispapának) a felkészülés ideje alatt a dajkáló ritmusok segíthetnek a gyermekre való ráhangolódásban. Mondókázni, dúdolgatni, ringatózni tehát nemcsak a kisgyerekeknek lehet, hanem a felnőtteknek vagy a nagytesóknak is. Felkészülés ez a majdani szülő-létformára.

Olvassuk el a ringatókat, kinek melyik tetszik a legjobban? A gyerekek válasszanak egyet-egyet, és mondogassák ringató mozdulatokkal. A ringatás most az ütemmérő. Dallamot is kitalálhatnak a mondókához. Sőt, aki nyelvileg kreatív, alkothat saját ringatószöveget is.

Ha a fiúkban túl nagy az ellenállás, alkossanak ringató ritmusra, a ringatók képeit, szövegeit is felhasználva rap-szöveget. Egy-egy kis csoportban alkothatnak, és elő is adhatják a ringató rapet.

 

Náni, náni, kisbaba,
anyukája csillaga.

 

Aludj, baba, aludjál,
csillagokról álmodjál.

 

Tente, baba, tente,
eljött már az este.
Köszöngetnek szépen
csillagok az égen.

 

Tente, baba, tente,
itt van már az este.
Csillagok az égen
integetnek szépen.

 

Tente, tente, kisbaba,
énekel a kismama,
aludj, baba, aludjál,
csillagokkal álmodjál.

 

Aludj, baba, aludjál!
Feljött már a csillag;
aranyos kis bárány
hazafelé ballag.

 

Bubája, bubácska,
esti csillag ragyog,
aludjál, aludjál,
én is fáradt vagyok.

Tündér öltöztessen,
csillag csókolgasson,
liliom öleljen,
anyád simogasson.

 

Forrás: Bihari gyermekmondókák – közzéteszi Faragó József és Fábián Imre (Kriterion Kiadó, Bukarest, 1982); Küllős Imola – Laza Dominika: Népi mondókák (Tinta Könyvkiadó, Bp, 2013)

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Gyerekszemmel / Ősatyák és gyermekek menüpont alatt.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .