Ugróiskola – földről a mennybe

Az ugróiskola a világon mindenütt megtalálható játék, egész Európában, Magyarországon is régóta ismert. Rabelais az 1500-as évek közepén az egyik változatát Pantagruel játékai között sorolja fel. Egyes kutatók a spirális formát tekintik régebbinek, ami az ókori labirintusok (pl. Theseus labirintusa) emlékét őrzi, a halált és újjáéledést kifejezve. A keresztény kultúrában ezt felváltotta a bazilika- vagy keresztforma, és a játékban gyakran szerepel a mennyország–pokol, ahol az élet végső célja a mennyország. A középkor és a reformáció korának világképét is alapvetően meghatározta a félelem a pokoltól, a kárhozattól – ugyanakkor vágyakozás az üdvösségre. Mivel is játszottak volna a gyerekek – életre-halálra –, ha nem a pokol és menny „házai” között?

 

UGRÓISKOLA – háromféleképpen játsszák (a Magyar Néprajzi Lexikon alapján):

„1. A földre rajzolt rekeszekbe sorba dobják a dobót, ickakövet, majd féllábon végigugrálnak, visszafordulnak, s útközben felveszik. Ha így kijárták, tenyerükre, fejükre, térdközibe, lábfejre stb. illesztik a dobót, s így sántikálnak oda-vissza, ügyelve, hogy el ne ejtsék. Ezután házalnak, házat vagy várat dobnak csukott szemmel vagy az ábrának háttal állva. A házba csak a tulajdonos léphet be, ill. pihenhet ott meg.

2. Rugós változat: a dobót szintén sorra, kockáról kockára dobják, de úgy haladnak előre, hogy minden ugrással átpöckölik cipőjük orrával a követ. Játékszabályok: Sem vonalra lépni, sem vonalra dobni nem szabad, aki téveszt, az megbukott. Megvárja, míg rákerül a sor, elölről kezdi, ill. folytatja onnan, ahol elvétette a játékot. Az nyer, akinek a legtöbb háza van.

3. Játsszák dobókő nélkül is.”

Forrás

 

UGRABUGRA A MENNYORSZÁGBA

„A talajra a fenti ábrát karcoljuk. Fontos a négyszögek beszámozása is. A helyeket: Föld, pokol, mennyország elég csak megnevezni.
Az első ugráló a Földtől indul: páratlan számra egy, párosra két lábbal kell ugrani. A pokolba nem szabad beugrani. Aki akár ebbe, akár valamilyen vonalra lép, az kiáll a játékból, és csak akkor próbálkozik ismét, ha reá került a sor.
Változat: A Földtől az utat bekötött szemmel vagy hátrafelé fordulva kell megtenni.”

Forrás: Baka Judit: Egy előre, két kettőre. Magyar népi játékok, Erdélyi Könyvtanács, 2010

 

HULAHOPP UGRÓISKOLA

A modern, sportos változat új „színt” és motivációt adhat a játéknak, hiszen így maivá, sportossá válik. Hasonló ugróiskola-formákat alakíthatunk a karikákkal, mintha rajzolnánk. Előnye, hogy gyepen és teremben is jól és gyorsan alkalmazható. A gyerekek különböző ugrásformákkal haladhatnak végig: páros láb, fél láb, nyusziugrás, békaugrás, stb. „Házfoglaló” dobáshoz pedig használhatnak babzsákot is.

Változat: A karikákkal bonyolultabb formaszerkezetek is kirakhatók, pl. csillag, ház, hajó, ahol a haladás sorrendjét a csoport által kitalált szabályokkal irányíthatjuk.

Forrás

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .