Időkapu a hithez verseny felhívás és jelentkezési lap

,

  

„Időkapu a hithez – az 500 éves reformáció nyomában”

Interaktív tanulmányi csapatverseny 12-16 éveseknek

 

A Parakletos Könyvesház interaktív tanulmányi versenyt hirdet „Időkapu a hithez – az 500 éves reformáció nyomában” címmel. A versenyre 12-16 éves gyerekekből álló 3-5 fős csapatok jelentkezhetnek, egy felnőtt segítővel. Gyülekezeti, iskolai vagy családi, baráti közösségek egyaránt nevezhetnek.

A versenyre jelentkezni 2017. szeptember 1–15. között lehet, a mellékelt jelentkezési lapon. A jelentkezési lapokat e-mail levélben kérjük eljuttatni a Parakletos Könyvesház címére (idokapuref500@gmail.com).

 

A három fordulós verseny levelező rendszerben működik a Katetéka.hu-n keresztül, az első forduló 2017. szeptember 1-én indul. A csapatok egy-egy feladatsort kapnak, amelyet önálló munkával készítenek el, legjobb tudásuknak megfelelően. A feladatok közül választhatnak, nem kötelező mindet megoldani. Az összpontszám kialakulásában viszont szerepet játszik a megoldások minősége és mennyisége is.

A feladatok az ismeretszerzés mellett a többrétű intelligencia fejlesztését szolgálják, a gyerekek kreatív alkotó és problémamegoldó képességét fejlesztik, miközben közös élményt kínálnak. Közösségi játékról van szó, amelyben a kortörténeti, egyháztörténeti ismeretek gyarapítása épp olyan fontos, mint a szöveg- és képalkotás, a zenélés-éneklés, a versírás, dalszerzés vagy a médiahasználat. Ezért érdemes olyan csapatot szervezni, ahol a tudásvágy, a játékos alkotókedv és a hit különböző képességekben, lelki ajándékokban nyilvánul meg.

 

A verseny során született alkotások és munkák egy része folyamatosan megjelenik majd a Kateteka.hu-n. Ezeket válogatva és szerkesztve közöljük, a versenyben részt vevők a jelentkezésükkel tehát ahhoz is hozzájárulnak, hogy műveik közlésre, bemutatásra kerülhetnek. A Facebookon nyilvános csoportot is létrehozunk majd, folyamatos posztokkal, kommunikációs lehetőséggel a verseny ideje alatt.

 

A fordulók tematikája és ütemezése

Reformátori életképek, problémák, gondolatok és tettek – mai gondolatok és alkotások tükrében:

 1. Lutheri reformáció – szeptember 1–29.
 2. Kálvini reformáció – szeptember 29 – október 27.
 3. A reformáció kezdete Magyarországon – október 27 – november 30.

 

Megjelenés és értékelés minden forduló után folyamatosan. Eredményhirdetés 2017 adventjében (pontos értesítés az utolsó forduló végén várható). A verseny értékelését a Parakletos Könyvesház szerkesztői és munkatársai csapatmunkában végzik.

A versenyben kiemelkedően szereplő csapatok értékes könyv- és társasjátékcsomagot kapnak.

 

A felkészülést már a nyári szünetben el lehet kezdeni, amihez a következő olvasmányokat, webhelyeket, játékokat és videofilmeket ajánljuk:

 • György Antal: A hit példaképei, Kálvin Kiadó, Budapest, 1999.
 • Albert Greiner: Luther Márton, az igazság megszállottja, Móra Kiadó, Budapest, 1992.
 • https://www.luther.hu/leben.html
 • Jean Cadier: Kálvin. Egy ember Isten igájában, Kálvin Kiadó, Budapest, 1994. – tallózva az életesemények!
 • Miklya Luzsányi Mónika történetei a reformáció korának alakjairól – Reformátusok Lapja számai 2016. október 23-tól folyamatosan
 • Gárdonyi Géza: Egri csillagok
 • Logisztori – Reformáció, szórakoztató egyháztöri, társasjáték Luther és Kálvin koráról, Parakletos Könyvesház, Kiskunfélegyháza, 2017.
 • Luther – A kártyajáték, társasjáték Luther Márton életéről, Bence Művek Bt., Budapest, 2016.
 • Reformáció – Egyháztörténeti társasjáték, Titus Hitéleti Alapítvány, Demecser
 • Luther 1-5., rajzfilmsorozat Luther életéről, Luther Kiadó, Budapest, 2017.

 

 

Parakletos Könyvesház, idokapuref500@gmail.com, Tel: 76/463-106, 30/331-3284

 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .