34-2. Kakashangok

, Életkorok:  alsós, felsős, 
Képesség területek:  természetismeret, ének, zene, ritmus, nyelvi feladat, játék, ön- és társismeret, kapcsolat, 
Szervezési formák:  hittanóra, ifjúsági alkalmak, 
Tudomány területek:  természettudomány, művészetek, módszertani segédanyag, 
Multimédia:  film, hanganyag, 
  • Alapige: Jób 38,36; Máté 23,37; Lukács 13,34
  • Intelligenciatípus: Természeti, zenei-ritmikus, verbális-nyelvi, egzisztenciális
  • Tevékenység: Természetismeret: a házi tyúk eredete, a kakas jellemzői, hangadása, kakashangok megfigyelése, utánzása; a Szól a kakas már című jiddis népköltés megismerése, éneklése

 

Kakashangverseny (Természeti, zenei-ritmikus)

Kakasnak nevezzük a tyúkalakúak rendjébe tartozó madarak hím példányait. A kakas tollazata rendszerint színpompásabb, mint a tojóé. A tyúkfélék hímjének taréja, áll- és füllebenye fejlettebb, farktollai ívben felfelé állnak. Szűkebb értelemben a házi tyúk hímjét nevezzük kakasnak, tojóját tyúknak vagy kotlósnak. A házi tyúk eredeti hazája India, és perzsa-babiloni közvetítéssel jutott el Palesztina térségébe, már az ószövetségi időkben. A Jób 38,36 üzenete (ha szó szerint fordítjuk): Isten adott értelmet a kakasnak, hogy jelezze a hajnal közeledtét.

A nyitóképen bankivatyúk látható, a házi tyúk vadon élő őse. Forrás

Az újszövetségi korban a baromfi Palesztinában igen elterjedt volt, így a kakasszót ismerte mindenki. Nagypéntek hajnalán, mire megszólalt a kakas, Péter háromszor tagadta meg Jézust.

Ha valaki falun él, nagyon is jól tudja, hogy a kakasokhoz szinte órát lehet igazítani. Napfelkelte környékén (sokszor még a sötétben) kezdik el a kukorékolást. Az első kakaszóra válaszol a legközelebb lévő társa, azután egy második, harmadik, így adják át egymásnak tovább a hangot, jelezve, hogy mindjárt itt a reggel. Ám az etológusok szerint nemcsak a reggel érkeztét jelzik, hanem a kukorékolással jelölik ki a saját területi határaikat: addig az ő területük, ameddig a hangjuk elhallatszik.

Hallgassuk meg, hogyan adják át egymásnak a hangot a kakasok, majd a gyerekek is rendezzenek kakashangversenyt. Figyeljünk egymásra, ne összevissza kukorékoljanak a gyerekek, hanem stafétaszerűen, ahogyan azt a kakasok is teszik.

 

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Állatok a Bibliában menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .