17. Interaktív Betlehem

, , Életkorok:  óvodás, alsós, felsős, 
Képesség területek:  drámajáték, élménypedagógia, ének, zene, ritmus, mozgásos játék, természetismeret, barkácsolás, kézművesség, 
Szervezési formák:  hittanóra, családi alkalmak, ünnepi műsorok, programok, 
Tudomány területek:  módszertani segédanyag, 
Multimédia:  film, 
  • Alapige: Születéstörténet, pásztorok imádása: Lukács 2,1–20
  • Intelligenciatípus: Zenei-ritmikus, testi-mozgásos, természeti, vizuális-térbeli
  • Tevékenység: Betlehemi történet megjelenítése hangokkal, zörejekkel; mozgásfejlesztő útvonaljáték; karácsonyi dekoráció készítése természetes anyagokból

 

Hangjáték (Zenei-ritmikus)

Jézus születéstörténetét már biztosan ezerféleképpen feldolgoztuk a gyerekekkel, akár templomi előadás formájában is. Ebben a nehéz évben próbáljunk meg csak a fülünkre hallgatni. A gyerekekkel állítsunk össze egy olyan hangjátékot, amelyben hangokkal, zörejekkel meséljük el a betlehemi történetet, és csak minimális beszéd szerepel (pl.: angyalok kara, angyal monológja). Ha lehetőségünk van a templomban előadni, akkor se öltöztessük be a gyerekeket jelmezekbe, hanem az legyen a fontos, hogy minél differenciáltabban, élethűbben jelenítsék meg csupán hangokkal és zörejekkel a történetet. A hangjáték alatt kérjük meg a nézőket, hogy most inkább hallgatók legyenek: Hunyják le a szemüket, és a hangok segítségével képzeljék oda magukat Betlehembe és a betlehemi pusztára.

Ha nem tartható templomi istentisztelet, a hangjátékot vegyük fel, és tegyük közzé a gyülekezet honlapján, ahol bárki meghallgathatja.

 

Út Betlehembe (Testi-mozgásos)

A pásztorok együtt indultak el Betlehembe. Az út nem volt könnyű, mert talán voltak közöttük idősek, akik segítségre szorultak, fiatalok, akik simán megtették az utat, a kisbojtár, aki talán féllábon ugrálta végig örömében, és lehet, hogy egy bárány vagy kecskegida is velük tartott.

A padlóra ragasszuk fel a videón látható útvonalat szigetelőszalaggal, és a gyerekek járják végig az utat mint idős pásztor (segítséggel), fiatal pásztor (egyszerű menetben), kisbojtár (féllábon ugrálva) és mint bárány vagy gida (négykézláb). A mozgásfejlesztő játék egészen kicsiknek és ovisoknak való, és otthoni játéknak is kiváló.

A videofilm elérhető itt: Páros útvonaljáték

 

Karácsonyi asztali dísz (Természeti, vizuális-térbeli)

Ha a pásztorok ajándékot vittek a kisdednek, valószínűleg olyasmit, amit a környezetükben találtak. A gyerekek is készíthetnek ilyen ajándékot (karácsonyi dekorációt) a családnak, amihez nem kell más, csak néhány citrusféle gyümölcs (narancs, mandarin, citrom, esetleg grapefruit), egész szegfűszeg, egy-két szem csillagánizs, csipke- és borókabogyó, valamit egy szép tál, tujalevelek és néhány fenyőtoboz.

Forrás

 

 

 

 

A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Sokrétű játékok / Távol és közel menüpont alatt: https://kateteka.hu/segedanyagok/sokretu-jatekok/

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .