Pages Navigation Menu

Farkas Ferencné Pásztor Ilona: CSAKIS A JÁTÉK KEDVÉÉRT

Játékgyűjtemény és módszertani segédanyag

 

„Kedves Őszirózsa!

Tudom, hogy tanárként nyugtalan éjszakáid vannak az új ötödik osztály miatt, de ne félj, 2 év elteltével nagyon fogod kedvelni őket, hetedikre pedig ez lesz a legjobb csoportod! Sokat gondolsz arra is mostanában, vajon a fiúkkal könnyen megtalálod-e majd a hangot? Bízzál bennük: ők is szeretnek játszani, érdekli őket minden érdekesség, csak kicsit mozgékonyabbak a lányoknál, ezt vedd figyelembe! Ne görcsölj azon sem, hogyan lehet a lányokat és fiúkat együtt jól foglalkoztatni! Én már tudom, az elfogadó légkör hamar ki fog alakulni, már 5. o. végére… Emlékezetedbe idézem, mit olvastál a Bibliában: »Minden lehetséges annak, aki hisz!«(Márk 914) Ennek a gondolatnak a jegyében gyűjtsd a játékötleteidet, s készülj az új tanévre szerető és nyitott szívvel!”

A fenti virágüzenet a könyv egyik játékának példaszövege, de akár pedagógiai célkitűzése is lehetne. A szerző – Csakis a játék kedvéért – előbb számba veszi az alapvetéseket: mi a játék szerepe a pedagógiai gyakorlatban, milyen a jó játékvezető, hogyan tervezzük meg a játékot, foglalkozást, mikor és kikkel játsszunk, mik a fejlesztő hatások, fejlesztési területek, milyen eredmények várhatók. Majd összegyűjti mindazokat a játékokat, amiket eredményesen használt több évtizedes pedagógusi munkája során. Így kerekedik ki az a játékgyűjtemény, ami 4 fejezetben 154 ismert, átdolgozott és saját fejlesztésű játékot, illetve ezek variációit tartalmazza. Egy példatár segítségével beleláthatunk a játékok alkalmazásának lehetőségeibe is. Hat irodalom- és nyelvtanóra vázlatát találjuk itt, főleg felsősök számára, további feladat- és játékleírásokkal. Valamint egy játékos vetélkedő tervezetét a reformáció 500. évfordulójára emlékezve. Avatott pedagógus számára olyan mindez, mint egy kincstár, könnyen átfordítható a hittanoktatás nyelvére. A játékgyűjtemény ezt bibliai változatokkal, kapcsolódó igékkel és bibliai történetekkel is segíti.

A játékgyűjtemény és példatár fejezetei:

  • ●   Kézzel-lábbal… – mozgásos, ügyességi játékok
  • ●   Szemfülesek… – érzékszervi, vizuális játékok
  • ●   Többet ésszel… – nyelvi, logikai játékok
  • ●   Tükröm-tükröm… – dráma-, szerep-, önismereti- és kapcsolatépítő játékok
  • ●   Példának okáért… – példatár: foglalkozásvázlatok, vetélkedő

 

Kapható a keresztény könyvesboltokban, és megrendelhető a webboltunkban.

Hozzászólások

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..