Pages Navigation Menu

6. „Asszonybeszéd” – előítélet, sztereotípiák

TÉMA CÍME: A feltámadás hírnökei
BIBLIAI TÖRTÉNET: Jézus feltámadása (Máté 28,1–10; Márk 16,1–13; Lukács 24,1–12.22–24; János 20,1–18)

 

Az asszonyok és a sír„Asszonybeszéd” – foglalhatjuk össze tömören a véleményt, ahogy a tanítványok fogadták az üres sírról és a feltámadásról szóló hírt. Lukács evangéliuma mutatja meg ezt a legnyíltabban: „üres fecsegésnek tartották ezt a beszédet, és nem hittek nekik” (24,11). Később az emmausi tanítványok is kétkedve beszéltek az asszonyok beszámolójáról (22–24).

Találkoztatok-e már ilyen vagy ehhez hasonló elutasítással? Aki tud róla beszélni, elmondhatja. Vajon nem ebbe a kategóriába tartoznak-e a szőke nős viccek is? Mi a véleményetek erről? Mi motiválhatja ezt a hozzáállást?

Kép forrása

 

Tervezzétek meg egy női magazin tematikus lapszámát, aminek fő témája az „asszonybeszéd”, ez kerül a középpontba. Hogyan, milyen szempontból közelítenétek meg a témát? Mindenki írjon név nélkül három problémafelvetést, megközelítési módot a témához. Név nélkül adjátok be, hogy senki ne érezze magát feszélyezve az őszintesége miatt.

A beadott anyagból problémabörzét tartva válasszátok ki a legfontosabb és legérdekesebb szempontokat. Ennek segítségével állítsátok össze a magazin lapszám-tervét a címoldaltól az utolsó oldalig. Ez most egy ötletbörze, tehát nekilódulhat a fantázia. A lányok és nők vélt vagy valós, hátrányos vagy előnyös megkülönböztetésének, dédelgetésének és bántalmazásának, a női beszéd, beszédmód „másságának”, e másság szükségének vagy szükségtelenségének, stb. bármilyen esete és megközelítése szóba jöhet, ami a magazinolvasót érdekelheti.

Ehhez persze tisztázni kell a képzelt magazin olvasókörét és beállítottságát, és nem árt címet is választani neki. A címadást szintén megelőzheti egy írásos ötletbörze.

A lapszámterv mellett egy-egy írást és képriportot el is készíthetnek a gyerekek. Kidolgozhatják a magazin címoldalát is, amihez kiváló technika a fotómontázs. Így ez a képzeletet és kreativitást fejlesztő feladat lehetőséget ad az írásban, képalkotásban ügyes gyerekeknek is.

 

Asszonyok beszélgetnek Jeruzsálem óvárosábanKép forrása

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, az „Evangélium – női szemmel” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lapozgato/

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.