7-2. Mozgás korlátozva

,
Életkorok:  alsós, felsős, 
Képesség területek:  nyelvi feladat, játék, ön- és társismeret, kapcsolat, kirándulás, sport, mozgásos játék, 
Szervezési formák:  tábor, csendesnap, 
Tudomány területek:  módszertani segédanyag, 
Multimédia:  magazin, hírportál, online játékok, 

Képforrás: 123RF

  • Bibliai történet: 3Mózes 19,18; 2Sámuel 4,4; 9; 1Krónika 8,33–40; Máté 7,12; Lukács 10,25–37
  • Intelligenciatípus: Verbális-nyelvi, kapcsolati, egzisztenciális, testi-mozgásos, önismereti
  • Tevékenység: Bibliai történet megismerése: Mefíbóset a király asztalánál; beharangozó a paralimpiához; korlátozott testhelyzetben végzett mozgásgyakorlatok, labdadobó és kidobó játék mozgáskorlátozó büntetésekkel

 

Micsoda a te szolgád? (Verbális-nyelvi, kapcsolati, egzisztenciális, testi-mozgásos)

Az esélyegyenlőség gyakorlása, hogy a fogyatékos emberekre is odafigyelünk, korlátozott képességeik figyelembevétele mellett elfogadjuk őket teljes értékű emberként. Erre is találunk példát a Bibliában, hiszen Mefíbóset, Dávid barátjának, Jónátánnak a fia ötéves korában mindkét lábára megsántult (2Sámuel 4,4). Dávid később, miután megvívta harcát Saul háza népével, és király lett, Mefíbósetet magához emelte, és visszaadta neki nagyapja, Saul minden földbirtokát. Szolgákat is kapott, akik a birtokot művelték, maga pedig a király asztalánál étkezett (2Sámuel 9). Mefíbósetnek fia is született, Míká, akinek utódai népes családdá növekedtek (1Krónika 8,33–40).

Meséljük el a történetet a gyerekeknek, akik figyeljék meg Dávid és Mefíbóset szavait: Melyikük hogyan értékeli az elesett, béna ember helyzetét? Mi lett a gyümölcse annak, hogy Mefíbóset visszanyerte emberi méltóságát?

 

Paralimpiák (Kapcsolati, egzisztenciális, testi-mozgásos, verbális-nyelvi)

Fair play szabály, az esélyegyenlőség gyakorlása a modern időkben, hogy a fogyatékos embereknek is rendeznek sportversenyeket, ahol azonos feltételek mellett összemérhetik erejüket, ügyességüket, gyorsaságukat stb. Az úgynevezett parasportolók számára az olimpia után az olimpia városában rendezik meg a paralimpia nevű világversenyt, ahol 22 sportágban, fogyatékosságuk szerinti kategóriákban versenyezhetnek. A figyelem, a megbecsülés és anyagi elismerés sajnos töredéke az egészséges sportolókénak, mégis több annál, mint amit Mefíbóset megfogalmazott magáról: „olyan vagyok, mint a döglött kutya” (2Sámuel 9,8).
Az idei paralimpia augusztus 28-án kezdődik Párizsban, ahol 68 versenyszámban indulnak magyar sportolók. Megérdemlik a figyelmünket.

Kép: 123RF

Három évvel ezelőtt, Tokióban hét magyar sportoló lett paralimpiai bajnok. Köztük volt Pap Bianka, aki 100 méteres hátúszásban nyert aranyérmet, s további két ezüstérmet is szerzett. Bianka korábban síbalesetben sérült meg, nem akart összeforrni a sípcsontja. Az orvosok javaslatára kezdett el úszni, és már 16 évesen kijutott a Rio de Janeiro-i paralimpiára, ahol 100 méter háton ezüst, 200 méter vegyes úszásban bronzérmet nyert. Az idei paralimpián Bianka öt versenyszámban indul. A 24 éves sportoló előtt még számos lehetőség nyílik a sikerre, de a legnagyobb sikert, az emberi méltóságot már így is megnyerte.

Forrás

 

A további tartalmak, és a hozzájuk tartozó dokumentum letöltése már csak előfizetőink részére érhető el! Előfizetéshez kattintson ide!

 A sorozat további részeit megtalálod a Segédanyagok / Vakáció/ Az olimpia lángja menüpont alatt.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .