Egy emberi megoldás

2Móz 2,11–14

Mondhatjuk, hogy Mózes olyan korban születik meg, ami a halált hordozza. Hiszen sok társával ellentétben ő életben marad a „mózeskosárban”, sőt teljes biztonsággal élheti meg gyermekkorát a fáraó palotájában. Amikor felnő, meglátogatja népét, akik kényszermunkát végeznek. Meglát egy egyiptomit, aki egy hébert ütlegel. Körülnéz, és amikor látja, hogy senki sincs ott, agyonüti az egyiptomit, és elrejteti a homokban. Saját népe azonban fél tőle, hogy majd közöttük is így tesz „igazságot”, ezért menekülnie kell a leleplezés elől. Tehát Mózesnek, az Ószövetség egyik legfőbb vezetőjének, a Tízparancsolat hozójának múltját súlyos bűn terheli.

Miért követte el Mózes ezt a gyilkosságot? Sokak szerint nem csupán „erős felindulásból” tette, hanem már akkor vállalta a szabadító szerepét (saját elgondolása szerint), amivé később Isten tényleg teszi. Ő lesz az, aki kivezeti Isten népét a fogságból. De nem akkor és nem úgy, ahogyan ő gondolta. Hanem akkor és úgy, ahogyan Isten gondolja. Sokszor jellemző ránk is, hogy valamit vagy túl korán teszünk meg, aminek még nincs itt az ideje, vagy a magunk elgondolása szerint, s folyamatosan elrontjuk az életünket.

Ha Isten vezet bennünket, megélhetjük, hogy akkor és ott cselekszünk, ahol kell, s nem „ölünk”, hanem építünk.

Mit használ az embernek, ha bibliai alapelvekkel foglalkozik, de nem cselekszi, amit Jézus parancsolt?

Johnson Gnanabaranam

© Fodorné Ablonczy Margit – Bölcsföldi András: Maradjanak szívedben, Parakletos Könyvesház, 2024

 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .