Pages Navigation Menu

7. Lány lesz, vagy fiú? – névadó játékok

TÉMA CÍME: Várandós kismamák hite
BIBLIAI TÖRTÉNET: Jézus születésének ígérete; Mária látogatása Erzsébetnél (Lukács 1,30–56)

 

Lány lesz, vagy fiú? – Ez ma már nem olyan súlyos kérdés, hiszen az ultrahang előre megmutatja. A szülők szinte biztos névválasztással készülhetnek a baba fogadására. De nem is olyan régen még csak találgattak, s türelemmel vártak. És felkészültek fiú- és lánynevekkel is. Ti milyen névpárt választanátok – egy fiú és egy lánynevet – az első gyermeketeknek? Írjátok le egy cédulára.
Tegyétek be a cédulákat középre, és mindenki húzzon egyet. Ha a sajátját húzta, tegye vissza.
Kitaláljátok-e a cédulán olvasható nevekről, hogy ki írta azokat? Mindenki mondja el, hogy kire tippel, és miért. Majd a névpárt írók is mondják el, mi alapján választottak?

 

BabanevekKép forrása

 

Előzetesen keress az interneten különböző karakterű csecsemőképeket. Nyomtass ki annyit, hogy mindenkinek jusson egy a csoportból. Helyezd el középen a képeket. Mindenki válasszon egyet, és adjon egy keresztnevet a babának. Milyen név illik hozzá a leginkább? El tudod-e dönteni, hogy fiú vagy lány? Ha nem, válassz most is egy névpárt.

 

Nézzétek meg jobban, hogy milyen karakterek vannak a képeken. Milyen tulajdonságok olvashatók le már most a babákról. Mindenki nevezzen meg legalább egy tulajdonságot valamelyikről.

A felismert tulajdonságoknak megfelelően adjatok fantázianeveket, amelyek hangzásuk és jelentésük alapján lehetnek „beszélő” nevek. Pl. Gézengúz, Szender, Duracell, Trubadúr, Sziporka, Muskátli stb.

 

A bibliai történetből kiderül, hogy János és Jézus hogyan kapták a nevüket. Angyal adta hírül, és Isten döntötte el. Az ő nevük ezért tényleg beszélő név. És az édesanyjuké? Mit gondolsz, melyik jelentés melyik névhez tartozik? (Itt most a helyes párosítás olvasható.)

  • Erzsébet – „Az Úr megesküdött”
  • János – „Az Úr kegyelmes”
  • Mária – „Látó, vagy úrnő”
  • Jézus – „Az Úr az üdvösség, a szabadítás”

 

Kisebbekkel elmondhatjátok ezt az ismert névsoroló mondókát:

Jákobnak volt hat fia,
mind a hat csizmadia.
Simi, Samu, Sámuel,
Dini, Dani, Dániel.

De miért csak fiúk? Lányokkal nem lehet hasonlót kitalálni? Dehogynem:

Máriának három lánya
együtt indul iskolába (óvodába).
Elöl Anna, Mária,
hátul Annamária.

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, az „Evangélium – női szemmel” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lapozgato/

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.