Pages Navigation Menu

6. Peremhelyzetben – mai élethelyzetek

TÉMA CÍME: Az irgalmas király
BIBLIAI TÖRTÉNET: Mefibóset Dávid asztalánál (2Sámuel 4,4; 9,1–13)

 

„Olyan vagyok, mint a döglött kutya” – mondta magáról Mefibóset a király előtt. Szavaiból alázat és megalázkodás egyaránt érződik. Sőt a környezetének elutasítása, megbélyegzése is érezhető belőle. Tehát alacsony önértékelés, és a kirekesztettség bélyege – mindez olyan probléma, amely könnyen elérheti a fogyatékossággal élőket, de a szegény, nyomorult sorsú embereket is.

MélyszegénységKeressetek példákat ilyen helyzetekre a mai korból. Milyen embereket, társadalmi rétegeket érinthet ez a probléma? Milyen élethelyzetben élhet át ilyet valaki, akár gyerekként, akár felnőttként? Van-e lehetőség ilyen helyzetből a személyes és társadalmi felemelkedésre? Milyen szerepe lehet ebben a környezetnek? Mivel tudunk segíteni? Mivel tudunk rontani a helyzeten? Mit lehet tenni azért, hogy köztünk senki se érezze magát „döglött kutyának”?

Ha polgármester lehetnél a lakóhelyeden, milyen intézkedéseket hoznál a társadalom peremén élők megsegítésére? Ha miniszter vagy miniszterelnök lennél, milyen új törvényeket javasolnál, milyen intézkedéseket hoznál az érdekükben?

Hogyan élhetnék át minél többen, hogy a „király asztalánál ülhetnek”? Vajon mit jelent ma ez? Ingyenes ebédosztást? Népjóléti intézkedéseket? Társadalmi megbecsülést? Figyelmet, törődést, gondoskodást? – Beszélgessetek mindezekről.

 

Kis csoportokban játsszatok el egy-egy mai élethelyzetet, amiben a megbeszélt problémák és a megoldásuk is megmutatkozik.

Készítsenek a csoportok helyi vagy országos intézkedéstervet a peremhelyzetben élők problémáinak megoldására.

Kép forrása: http://www.macsgyoe.hu/hirek/aktualitasok/2013-10-03/32_millio_magyar_szegeny_vagy_kirekesztett_480_ezer_melyszegenysegben_el.html

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, a “Királytükör” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lapozgato/

 

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.