Pages Navigation Menu

6. Agapé – szeretetvendégség

TÉMA CÍME: Asszonyok, nők a gyülekezetben
BIBLIAI TÖRTÉNET: A jeruzsálemi gyülekezet, imádkozók Mária házában, Tábita példája (ApCsel 1,12–14; 2,42–47; 9,36–43; 12,12–17)

 

Az agapé görög szó, ami azt jelenti: szeretet, de egyben szeretetvendégséget is jelent. Az első keresztény gyülekezetekben tartott, liturgikus elemekkel átszőtt közös étkezést nevezzük agapénak. Liturgiája hasonlíthatott a páskavacsora liturgiájához, amelynek során elhangzottak bizonyságtételek, énekek, együtt imádkoztak, és valószínűleg úrvacsorai közösségben is voltak egymással. Nem tudjuk pontosan rekonstruálni az agapét, de át tudunk élni valami ehhez hasonlót. Szervezzetek tehát agapé-vendégséget, a csoport, illetve a gyülekezet gyermek- vagy ifjúsági közössége számára.

 

Agapé

 

Közösen együttműködve készítsétek elő az alkalmat, amihez érdemes kisebb munkacsoportokat szervezni:

  • ●   Ételek készítése, előkészítése, tálalása
  • ●   Terem, asztal előkészítése, díszítése (szalvéták, mécsesek, gyümölcs, virág, stb.)
  • ●   Liturgikus elemek tervezése és a liturgia megszervezése (imádság, igék, énekek, zene) – hogyan tudjátok fiatalossá, mégis tiszteletadóvá tenni a liturgiát?
  • ●   Meghívók, áldó, igés kártyák készítése (igéskosár), fotózás

Megfelelő előkészületek után vegyetek részt az agapé-vendégségen, erősödjetek az egymással és Istennel való közösségben.

 

Forrás: Bölcsföldi András: Tizenötlet az ifjúsági munkához (Parakletos Könyvesház, 2005) – Agapé liturgiák

Kép forrása: http://presbiterkepzes.hu/node/360

 

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, az „Evangélium – női szemmel” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lapozgato/

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.