Pages Navigation Menu

5. Nevek, becenevek és névjegyek

TÉMA CÍME: Jézust követő asszonyok
BIBLIAI TÖRTÉNET: Magdalai Mária, Johanna és Zsuzsánna; boldogmondások (Lukács 8,1–3; Máté 5,3–10)

 

Oravecz Imre: Máshogy mindenki más c. kötetének (Móra, 1979) versei a svéd gyerekversek világát Máshogy mindenki másidézik, mégis mások: ritmikusabbak, mondókásabbak, ezért közelebb állnak a magyar költészeti hagyományokhoz.

anyu máshogy Erzsi,
apu máshogy Pista,
nagymama máshogy Bözsi,
nagypapa máshogy Imre,
óvó néni máshogy Icu,
szomszéd néni máshogy Anikó,
doktor bácsi máshogy Viki,
postás bácsi máshogy Laci,
boltos néni máshogy Marika,
trafikos bácsi máshogy Gyuszi,

máshogy mindenki más

 

A fenti részleten is érződik a sorismétlések erős ritmikája, ugyanakkor a gondolat csattanója is. Mert miről is van szó? Mindenkinek van egy társadalmi szerepe, ami alapján a felnőttek világában megítélik. Ám ezek a szerepkörök általánosak, megnevezésük is köznév, még ha hozzá is tesszük a néni vagy bácsi nevet. Akkor válnak személyessé, mikor nevet kapnak, méghozzá becenevet. Ezek már egy bensőséges viszonyt fejeznek ki, és a gyerek számára is személyiségvonásokkal ruházhatók fel.

Gyűjtsétek össze a versben található közneveket és személyneveket. Írjátok ki külön cédulára mindet, majd keverjétek össze, és próbáljátok meg emlékezetből párosítani, hogy ki kicsoda.

Mindenki írja le, hogy a saját családjában és környezetében milyen személynevek tartoznak a fenti köznevekhez. Vajon ismertek-e mindenkit személyesen? Tudjátok-e a doktor néni vagy a postás bácsi nevét? Ha nem, még lehet pótolni.

 

Te milyen néven érzed leginkább magadnak magad? Hogyan szereted, ha mások néven szólítanak? Van-e több név is, ahogy otthon, a suliban vagy a barátaid neveznek?

Gyűjtsetek keresztneveket, beceneveket, amelyekben már benne van valamilyen személyiségvonás. Biztosan másképp fordulsz egy Bercihez, mint egy Tamáshoz. Másképp egy Bözsihez, mint egy Magdolnához. És így tovább.

 

Névjegy szemmelKép forrása

 

Készítsen mindenki egy-egy névjegykártyát a hivatalos (teljes) nevével és a becenevével. Készülhet kézi és számítógépes tervezéssel, grafikával is. A hivatalos névjegykártyákon rajta szokott lenni a foglalkozás (most: tanuló), a lakcím, telefon, e-mail stb. A kártya színe, grafikai megoldásai is közölnek valamit az illetőről, mint egy ikonkép. A becenévkártya sokkal személyesebb, és bátrabban tükrözheti a személyiséget. A becenéven kívül csak annyi adat szükséges, amennyi feltétlenül fontos. Viszont lehetnek rajta extra adatok is, pl. a kedvenc együttes neve vagy logója, és további kedvencek, vagy egy fontos idézet, gondolat. Az grafikai megoldás is lehet szabadabb fantáziájú, mint egy avatar.

 

névjegyKép forrása

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, az „Evangélium – női szemmel” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lap

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.