Pages Navigation Menu

5. „Ne félj, csak higgy!” – Gyógyító hit, gyógyító szavak és képek

TÉMA CÍME: Egy leányka és a szülei
BIBLIAI TÖRTÉNET: Jairus leánya (Márk 5,21–43)

 

A bibliai történetből kiderül, hogy először Jairusnak volt szüksége bátorításra, megerősítésre, a félelméből való gyógyulásra. Bizony, a félelmeink legtöbbször felérnek egy betegséggel. Mert megbénítanak, megbabonáznak, megkötöznek. És ennek forrása gyakran a negatív beszéd, a „minek az”, „úgyse”, „miért fárasztod magad”. Itt is „minden fejben dől el”, hit által a lehetetlen is lehetséges. Jézus a hit alaphelyzetére mutat rá, amit Jairus, a zsinagógai elöljáró jól ismer. Hiszen ez Ábrahám hite! „Tekints föl az égre… Ennyi utódod lesz!” És Ábrahám hitt. (1Mózes 15,5) Jairus sem félt már a síróktól-károgóktól. Az ő gyógyulása volt az első lépés kislánya gyógyulása felé.

Félelem ellenKép forrása

De hogyan szabaduljunk meg félelmeinktől? Amelyek gyakran ott és akkor támadnak, amikor védtelenek vagyunk, nem is számítunk rájuk. Kiálts Jézushoz, imádkozz! – hangzik a kegyes tanács. Ami igaz is, de vannak kis dolgok, amiket nem bízhatunk Istenre, amiket nekünk kell megtennünk. Pl. a reggeli ébredést követő első öt percben eldől, milyen lesz a napunk – állítja Dr. Gyökössy Endre A slusszkulcs c. írásában (Élet és ige). Ezért egy belső fohásszal és mosollyal az azonnali ébresztő mellett érvel. Majd egy légzőgyakorlattal egybekötött imádságot ajánl:

Ami hátam mögött van           – elfelejtem,
bántásokra                                – nem emlékszem,
haragomat                                – kivetettem,
rossz kedvemet                         – itt felejtem,
az előttem valónak                   – nekidőlök,
mai napomnak                          – örülök. Ámen
                                                 (Filippi 3,14 alapján)

Annyit hozzá kell tennem – tapasztalatból – hogy ez a tanács a „pacsirta-típusú” embernek való. A „bagoly-típusú” ember ugyanezt az „ébredést” valahol az este határán éli át, amikor az „éjjeli őrség” kezdődik számára. De a fenti fohász, némi módosítással, akkor is elmondható.

 

Segíthet a félelem leküzdésében az alábbi „kifehérítő” gyakorlat is, ami játéknak is kiváló:

1. Gondolj arra, amitől félsz, ami a rossz kedved forrása! Figyeld meg a képet a fejedben, amitől rosszul érzed magad.
2. Aztán képzeld azt, hogy mindezt egy képernyőn látod, és ott van a kezedben a távirányító, ami a fényerőt szabályozza.
3. Tekerd a gombot a legnagyobb fényerőre, hogy teljesen kifehéredjen a kép.
4. Csináld meg újra és újra a kifehérítést. Ezzel a gyakorlattal megtanítod az agyadat a folyamatra, amivel kezelni lehet a félelmet kiváltó képet. Elég egy ilyen játékos „program”, hogy már ne taglózzon le úgy a rossz érzés.

Forrás: http://www.hajduildiko.hu/nlp-minden-fejben-dol-el/

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, az „Evangélium – női szemmel” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lap

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.