Pages Navigation Menu

4. A lufikirály

TÉMA CÍME: A pünkösdi király
BIBLIAI TÖRTÉNET: Abímelek – Jótám meséje (Bírák 9)

 

„Felfújt hólyagnak” is nevezzük az üresfejű, öntelt, beképzelt embert. Aki többet gondol magáról, mint ami. Aztán egyszer csak leereszt. Mint a lufi.
A lufikirályság hasonlít a pünkösdi királysághoz, nem túl tartós, csak rövid időre szól. A lufidekorációt is pár napon belül le kell szedni, különben csúnyán „megfonnyadnak” a lufik, ahogy elszökik belőlük a levegő.
De azért jó játék a lufi, pont a könnyedsége miatt. Most játsszatok velük lufikirályt.

 

Melyik a legnagyobb?

Mindenki kap egy lufit, és próbálja minél nagyobbra fújni. Kié lesz a legnagyobb? Az lesz a lufikirály. Közben lehet, hogy egyik-másik lufi eldurran. Nem baj, csak azokból már nem lesz király. A legnagyobb ép léggömböt még meg is kell kötni, hogy minél tovább uralkodhasson. Bezzeg két-három nap múlva már nem lesz olyan dicsőséges az uralkodása!

 

Melyik marad fenn?

A csoport tagjai kapnak egy-egy felfújt lufit, és egyszerre eldobják, elütik egymásnak. Közben szabadon mozoghatnak a teremben, szobában, tehát olyan helyen, ahol ez megengedhető. Ha egy lufi leesik a földre, „kiáll a játékból”. Ha bútorról, falról pattan vissza, akkor játékban marad. Melyik lufi bírja legtovább fenn, a levegőben? Ő itt a lufikirály. Jutalmul fel lehet kötni egy csillárra.

Ugyanez háton fekve, amikor a játékosok hanyatt fekvő helyzetben a lábukkal és a kezükkel próbálják a lufikat a levegőben tartani. Itt is több lufival érdemes indítani, de nem feltétlenül annyival, ahány játékos van. Öt-hat különböző színű lufi bőven elég.

 

Lufi háttalMelyik bírja jobban a gyűrődést?

Rendezzetek sorversenyt, ahol egy-egy lufi lesz a váltótárgy, s ahol mozgás közben elég nagy próbatételnek vannak kitéve. Pl.:

  • ●   Térdek közé szorított lufival ugrálás páros lábbal (ha a lufi leesik, meg kell állni, és újra térdek közé kell venni).
  • ●   Futás párban, háttal egymásnak szorított lufival (ha leesik, itt is vissza kell tenni a lufit).

Amelyik lufi nem durran el, és leghamarabb ér célba, az a lufikirály.

Kép forrása: http://www.szuloklapja.hu/gyermekneveles/1266/gyerekzsurra-szulinapi-partira-lufis-jatekok.html

 

Melyik éli túl?

A lufitaposás kegyetlen játék, legalábbis a lufikkal szemben. Ezért inkább a nagyobbaknak való. (Abímelek is kegyetlen játékot űzött a testvéreivel.) Minden játékos kössön az egyik lábára egy nem túl keményre felfújt lufit. A játékosok célja, hogy a többiek lufiját taposva kidurrantsa, de a sajátját épségben megőrizze. Akinek a lufija eldurrant, az kiáll a játékból. Amelyik lufi túléli a taposást, az a lufikirály. Kézzel a lufihoz nyúlni, lökdösődni nem szabad, ezt a játékvezető figyelmeztetéssel, majd kiállítással büntetheti.

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, a “Királytükör” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lapozgato/

 

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.