Pages Navigation Menu

3. Szívfaktor – ön- és társismereti játék

TÉMA CÍME: Szívvel-lélekkel
BIBLIAI TÖRTÉNET: Az első gyülekezet (ApCsel 2,42-47; 4,32-37)

 

Közismert Kosztolányi Dezső kísérlete arra, hogy a tíz legszebb magyar szót megtalálja. Azóta sokan sokféleképpen tettek erre kísérletet, és a legszebbek toplistája a szótárban elég változatos. Most ti is tegyetek kísérletet, de ne a legszebb, hanem a számotokra legkedvesebb szavakat keressétek, méghozzá három körben. A három kör szavai különböző színű vagy méretű szókártyákra kerüljenek. A játékhoz szükség van még egy nagyméretű szívformára, amit A/3-as vagy A/2-es színes kartonból érdemes előre kivágni.

  1. Először mindenki írja le egy-egy szókártyára azt a három szót, ami a szívének legkedvesebb. Olvassátok fel mindet, majd ami csak egyszer hangzott el, azt helyezzétek el a kartonszíven. Ami kétszer vagy háromszor is szerepelt, azt írjátok fel egy nagyobb vagy más színű szókártyára.
  2. Másodszor mindenki írja le az elhangzott szavak közül azt a két szót egy-egy új (nagyobb vagy más színű) szókártyára, ami szerinte legjobban illik az ember szívébe. Olvassátok fel, és helyezzétek el a szavakat a kartonszíven. Ami többször is szerepelt, azt írjátok fel megint egy még nagyobb vagy új színű szókártyára.
  3. SzívmozaikVégül mindenki írja le az előbb elhangzottak közül azt a szót (megint egy nagyobb vagy új színű szókártyára), ami szerinte legnyerőbb a szívünk számára. Olvassátok fel mindet, és a legtöbbször szereplő szót vagy szavakat írjátok a legnagyobb vagy legszebb színű szókártyára. Helyezzétek el ezeket is a kartonszíven, majd ellenőrizzétek le, hogy minden szó csak egyszer szerepeljen: a legnagyobb vagy legelőkelőbb színű szókártyán.

A szavakból kirakhattok egy mozaikszerű mintázatot, képi kompozíciót is a kartonszíven.

Kép forrása: http://koltogeto.blog.hu/2010/01/08/szomozaik_a_legszebbekbol

A szókártyákkal ön- és társismereti játékot is játszhattok, szintén három körben, a következő módon:

  1. A kártyákat írással lefelé fordítva, összekeverve helyezzétek el a kartonszíven. Sorban egymás után mindenki húzzon egyet-egyet a szókártyák közül (mindegy, hogy milyen méretű-színű), és mondja meg, hogy a kártyán lévő szót ki írta. Ha eltalálta, a húzóé a kártya. Ha nem, egy tartalék kupacra kerül. Addig folytatódjon a kártyahúzás, míg mind el nem fogy a kartonszívről.
  2. Következő körben mondatstaféta következik, egymásról. A kezdő játékos kiválaszt egy szót a kihúzott készletéből, és mond vele egy mondatot arról a személyről, aki a szót írta. Majd beteszi a szót, írással felfelé, a kartonszívbe. Akiről mondta a mondatot, az folytatja: szintén kiválaszt egy szót a készletéből, és mond vele egy mondatot arról, aki írta. És így tovább, míg az összes szó el nem fogy.
  3. Harmadik körben a legértékesebb szavakat írók választhatnak először (értéksorrendben, azonos érték esetén dobókocka dönthet): Húznak egy szót a kartonszíven lévő szavak közül (de ne a sajátjukat), és mondanak vele egy mondatot arról, akire szerintük a legjobban illik. Majd megfordítják a szót, hogy az írás ne látszódjon. Ha valaki nem talál megfelelő szót a kartonszíven, húzhat egyet találomra a tartalék szavak közül is.

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.