Pages Navigation Menu

3. Ritmus- és dallammemória

TÉMA CÍME: Az ihletett király
BIBLIAI TÖRTÉNET: Dávid és Saul, Dávid zsoltárai (1Sámuel 16,13-23; 18,10-12; Zsoltárok 4, 6, 8, 18, 23, 25, 27, 30, 31, 32, 35, 37, 62)

 

Húrokat pengetőFelismeritek-e egymást a lantok hangja alapján? Hogy hol ki penget? Találjon ki mindenki a dobozlantja segítségével olyan hívójelet, hogy az felismerhető legyen. Majd szétszéledve a teremben, behunyt vagy bekötött szemmel figyeljetek. Mindig csak egy valaki adjon hívójelet, akinek a vállára a játékvezető ráteszi a kezét. Aki tudja, kitől származik a jel, már mondhatja is. Sikerül-e mindenkit felismerni?

 

Üljetek le körben, és előbb egyszerű, majd bonyolultabb ritmussorokat adjatok tovább. Valaki elkezdi: játszik egy ritmussort a dobozlantján (most a hangmagasságok nem számítanak, csak színezik a játékot). A következő személy ugyanazt a ritmust játssza a sajátján, és így tovább, míg körbe nem ér.

Ugyanezt gyorsabbá és változatosabbá teszi a következő szabály: A kezdő játékos játszik egy ritmust, és rámutat valakire a körből (ne a szomszédja legyen). Az illető megismétli, és ha sikerült játszik egy új ritmust, ő ezt adja tovább.

 

A következő játékban dobozhárfa segítsége nélkül, ismert énekek dallamsoraiból dúdoljatok egy-egy rövid motívumot. A kezdő játékos dúdol (vagy lalázik, fütyül), és valakire rámutat a körből (akiről úgy gondolja, hogy ismeri a dalt). Az illető dúdolva (lalázva, fütyülve) folytatja a dallamot. Majd egy új dallamot indít, és továbbadja valakinek. És így tovább, míg vannak új énekek és dallamok a tarsolyotokban.

 

Kép forrása: http://www.secondstorywindow.net/home/music-1/

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, a “Királytükör” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lapozgato/

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.