Pages Navigation Menu

3. Névsoroló versjátékok

TÉMA CÍME: Jézust követő asszonyok
BIBLIAI TÖRTÉNET: Magdalai Mária, Johanna és Zsuzsánna; boldogmondások (Lukács 8,1–3; Máté 5,3–10)

 

Kis MagdaAhogy az evangéliumokban olvashatjuk a tanítványok neveit, úgy Lukács tudósításában olvashatjuk a Jézust követő három asszony nevét. A többiek „névtelenek” maradnak, de tudjuk, hogy többen is voltak Jézus körül. Azóta is sokan követték, férfiak és nők egyaránt. Ma is követhetik őt fiúk és lányok, lányok és fiúk. Adjunk nevet nekik, egy-egy versjátékba helyezkedve.

Kép forrása

Mándy Stefánia: A labda

Kis Magda
feldobja,
röptetve,
szöktetve,
az apja
elfogja,
pörgetve,
görgetve,
bokorba
gurítja,
magasba
hajítja,
feldobja
az apja,
elkapja
Kis Magda.

A Magda név a Magdaléna, Magdolna névből ered, ami azt jelenti, Magdala városából való. A Mária Magdaléna (Magdalai Mária) névből lett önálló névvé. Hallgassátok meg a mondókát, meg is tanulhatjátok, és labdadobással játszhattok vele. Körben állva dobjátok egymásnak a labdát. Aki dob, az mondja ki a vers következő szavát vagy szókapcsolatát (soronként).

Labdaadogatással soroljatok más neveket is, a Kis Magda mintájára. Pl. Kis Karcsi, Kis Juli, Kis Feri, Kis Kata, Kis Valentin, Kis Ágota, stb.

 

Tamkó Sirató Károly: A két Dani

Kis Dani,
nagy Dani,

róluk alig
hallani.

Jött értük egy
kajla csónak,
a tengerre kihajóztak,
messze tájon
egy lapályon
partra szálltak,
begubóztak,
hírük alig
hallani.

Nagy Dani,
kis Dani,
nincs tovább mit
mondani.

Úgy igazságos, ha van fiús mondóka is. A Dani, Dániel szintén bibliai eredetű név, azt jelenti, „Isten a bírám”. Hallgassátok meg a verset, megtanulhatjátok ezt is, el is játszhatjátok a középső rész történetének mozgásait. Hasonlít ez kicsit a tanítványok elhívásához, csak ellenkező előjellel, itt követés helyett begubózás van.

Guggoló fiúJátsszatok kigubózó játékot az első négy sorral. Gubózzatok be mindnyájan, vagyis guggoljatok le egy körbe (vagy üljetek le törökülésben). Akinek a vállára teszed a kezed, az kezdi a játékot: „Kis Dani” – mondja, és feláll. Odalép valakihez, kézfogással felhúzza, miközben az illető mondja: „nagy Dani”. Majd együtt folytatják: „róluk alig hallani.” Beállnak a helyükre, indítod a következő játékost, most egy lányt, aki más névvel mondja, pl.: „Kis Bori”. Válasz: „nagy Bori”. Együtt: „róluk alig hallani.” És így tovább.

A végén kitalálhattok minden névhez egy-egy kis történetet is, aminek nem begubózás a vége.

Kép forrása

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, az „Evangélium – női szemmel” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lap

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.