Pages Navigation Menu

3. Menekültkérdés ma a világban, Európában és Mo-n

TÉMA CÍME: A menekült király
BIBLIAI TÖRTÉNET: Dávid és Ákis király, Keíla lakói, Jónátán (1Sámuel [20] 21–23)

 

MenekültekLegsúlyosabb krízishelyzetünk ma a menekültek beáramlása Európába, ami megosztja a politikusokat és a közvéleményt egyaránt, s a „biztonsági kockázatot” nemcsak az idegen emberek tömeges megjelenése, hanem az indulatok, a tömegreakció elszabadulása is jelentheti. Az ismeretlentől való félelem oldását szolgálja, ha megismerjük, és nem démonizáljuk a helyzetet. A gyerekek számára is fontos lehet, hogy kibeszélhessék magukból félelmeiket és feszültségeiket, s a probléma árnyaltabb megismerésére vállalkozzanak.

Nézzetek utána, milyen események zajlanak és zajlottak Szíriában és Afganisztánban, ami miatt milliós lett a menekültek száma? Keressetek információkat, képeket az ott zajló háborúról. Milyen helyzetben, milyen akadályokon keresztül vállalják emberek százezrei, hogy útnak indulnak Európa felé?

Milyen válaszokat adnak a problémára Európa országainak vezetői, politikusai? Milyen csapdát jelent ez a krízishelyzet Európa – és hazánk – számára? Mi lehet a csapdahelyzet megoldása? Milyen magatartásra van vagy lenne szükség ebben a helyzetben a „város polgárai” részéről?

Te mit tennél, ha egyszer csak lakóhelyedről menekülni kéne? Nemrégiben, a délszláv háború idején sokan átélték ezt a helyzetet, nem is olyan messzire tőlünk. Majoros Sándor vajdasági származású magyar író „Meghalni Vukovárnál” című regényében ír a háború következményeiről, s leírja ezt a mondatot: „Azért vagyunk a világon, hogy valahol meneküljünk benne.” Tamási Áron írói vallomásának visszafordítása ez, s egy olyan élettapasztalat szülte, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. A menekült-kérdést nem lehet szőnyeg alá söpörni.

Tegyétek fel tehát a kérdést magatoknak (ami lehet az Istennel való „konzultáció” része is): Mit tennék a világgal/világban, ha menekülnöm kéne benne? Mit tehetek a világgal/világban, ha valakik menekülnek benne? Mik az egyszerű ember döntési lehetőségei?

 

Eljátszhattok néhány élethelyzetet is, pl. „Menekültek a vonaton” címmel:
A négyüléses ülőhelyekkel ellátott vasúti kocsiban menekültek is tartózkodnak, legalábbis a ruházatuk és beszédük alapján erre következtettek. A vonatban kevés a hely, az új felszállók vagy leülnek melléjük, vagy állva maradnak, vagy honfitársaik mellett foglalnak szorosabban helyet. Játsszátok el, ki milyen döntést hoz, hova ül, miről beszélgetnek út közben, az idegenekkel akarnak-e, tudnak-e kommunikálni, stb.?

 

Kép forrása: http://www.origo.hu/foto/multimedia/20150908-sziriatol-nemetorszagig.html

 

A feladat megtalálható a Segédanyagok/Bibliai lapozgató menüpont alatt, a “Királytükör” c. sorozatban: http://kateteka.hu/segedanyagok/bibliai-lapozgato/

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.